google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Имате ли хранителна алергия? Лесно ще разберете - ето така!

Подозренията за хранителна алергия възникват, когато човек често се оплаква от лошо храносмилане, диария, подуване на корема или болки в корема. Това може да са симптоми както на хранителна алергия, така и на някаква непоносимост. Други признаци може да са:

  • раздразнено небце;

  • подуване, оток в устата, устните.


Наблюдавайте дали това се случва след ядене, казва д-р Мариана Мандажиева, алерголог в Медицински център "Искър". Лечението на хранителни алергии и непоносимости е основен фокус в работата й. Можете да запишете час за преглед при нея на тел. 0877589040.


Има ли сигурни тестове за хранителна алергия?


Трудното при изясняване на диагнозата е, че няма готови разработени и лесни за използване тестове за хранителни алергии. При поленовите например са създадени специални разтвори с потенциални алергени, които се нанасят на кожата и се проследява дали към тях има реакция. При хранителните алергии това не е възможно.


Ако подозирате, че имате подобен проблем, ето няколко важни неща. Първо - хранителна алергия и хранителна непоносимост не са едно и също нещо. Второ - при някои реакции към определени храни е по-лесно да се установи причинителят, а при други - по-трудно. При лактозна непоносимост например има специални дихателни тестове и други изследвания, макар те да се прилагат по изключение при тежки случаи.


Как сами да се тествате за хранителна алергия?


Далеч по-лесно е да направите сами тестове, като включвате или изключвате предпологаемата проблемна храна за определен период. Ако симптомите се появяват или пък успокояват именно тогава, най-вероятно подозренията ви са основателни.


Ако например смятате, че не понасяте млечни продукти, изключете от менюто си за две седмици всички храни, които съдържат лактоза. Дори да ви е трудно отначало, това означава да не ядете известно време мляко - прясно и кисело, никакви сирена, а също така и млечни шоколади или други храни, които съдържат мляко и млечна захар. Четете опаковките!


Ако през тези две седмици не се появят никакви обезпокоителни симптоми, значи диетата дава резултат. След двете седмици върнете отново млечните продукти в менюто. Ако тогава оплакванията се завърнат, това може да сочи с почти 100% сигурност, че става дума за лактозна непоносимост.


Водете си дневник!


Подобен опит звучи просто на теория, но в практиката нещата са по-сложни. Най-трудното е да свържем подозренията си с конкретна храна. Означава, че трябва да провеждаме опита с двете седмици без съответната храна за много и различни продукти. Все пак този метод с изключването и включването е един от най-надеждните. Лекарят няма как да опрости нещата.


Много помага воденето на дневник. Идеята е да записвате какво сте яли през деня и дали след това (веднага или на следващия ден), са се появили симптоми. Ако правите това достатъчно дълго, може да се очертае по-ясно тенденцията, кой продукт или група храни са в дъното на проблема.

187 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page