google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Чести хреми при деца - защо се повтарят?

Хремата е едно от най-честите оплаквания при малките деца. Кои са основните причини, казва детският УНГ специалист д-р Любен Попов. Може да запишете час за преглед при него в МЦ "Искър" с направление или свободен прием, като се обадите на тел. 0889311550.Честите хреми са свързани с това, че децата, които тепърва тръгват на ясла, имат сравнително малко разнообразие на микроорганизми в носната лигавица, обяснява д-р Попов. Така другите деца, които имат по-разнообразни колонии от микроби, ги предават на новите малчугани. Важно е да се уточни, че не става дума за заболяване. Предаването става от клинично здрави деца, които са носители на обикновени и разпространени микроорганизми. Нарича се "колонизация" и за съжаление не протича гладко при децата, които за първи път се срещат с тези бактерии. Затова те реагират доста често с хрема.

Възможно е лигавицата на носа да се защити за известно време с помощта на специални препарати. Виждали сме рекламите, че те създават своеобразен защитен филм. Въпросът е, че той може да издържи само няколко часа и след това трябва да се подновява, за да е ефективна. Детето обаче прекарва 8-9 часа в яслата или градината и така във втората половина на деня то се оказва незащитено.Родителите могат и трябва да подпомогнат укрепването на имунната система между тези епизоди. "Моят съвет е след боледуване децата да остават поне две седмици вкъщи вече в здраво състояние. Разбирам, че за повечето семейства, в които родителите работят, това е предизвикателство. Все пак е добре да се има предвид.


Хремата може да е свързана с причини извън инфекциите


Понякога хремата се дължи на причини, които не са свързани с някаква зараза. Например тя е често срещана при малките в момента, когато първите зъбки започнат да пробиват. Трудно е за родителите сами да се ориентират, за предпочитане е да се консултират с лекар. Може да му растат зъбки и пак да е с вирус.

От друга страна трябва да се провери и хипотезата дали не се касае за някаква алергия.


Може да ви бъде интересно и това:
2729 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Commenti


bottom of page