google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM Алкохол и кафе - позволени ли са при хипертония?
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Алкохол и кафе - позволени ли са при хипертония?

Актуализирано: 2.06.2023 г.

Доскоро се приемаше, че минимални количества алкохол не повишават риска при хипертониците, но от около година препоръките стават по-строги и спиртните напитки изобщо не се препоръчват. Свързано е с нови проучвания, че дори минимални количества оказват дългосрочен негативен ефект.


Пиенето на твърде много алкохол може да повиши нивата на някои мазнини в кръвта, известни като триглицериди. Високото ниво на триглицериди, комбинирано с висок LDL (лош) холестерол или нисък HDL (добър) холестерол, е свързано с натрупване на мазнини в артериалните стени. Това от своя страна може да увеличи риска от инфаркт и инсулт.


Прекомерното пиене може също да доведе до високо кръвно налягане, кардиомиопатия, сърдечна аритмия и дори смърт от отравяне с алкохол.

Приема на големи количества алкохол може също преждевременно да остарява артериите с течение на времето, особено при мъжете, в сравнение с умерените пиячи.

Освен това всички допълнителни калории от пиене на алкохол могат да доведат до затлъстяване и по-висок риск от развитие на диабет.


Не трябва ли червеното вино да е здравословно?


Всички сме виждали заглавията, свързващи леко или умерено пиене с ползи за здравето и намалена смъртност. Някои изследователи предполагат, че виното, особено червеното вино, има ползи за здравето и че чаша на ден може да бъде полезна за сърцето. Но има още нещо. Нито едно изследване не е доказало причинно-следствена връзка между пиенето на алкохол и по-доброто здраве на сърцето. Не е ясно дали червеното вино е пряко свързано с ползите за здравето, наблюдавани в някои проучвания, или има други фактори. Възможно е хората, които пият умерено вино, да имат по-здравословна диета и начин на живот - включително физическа активност и много плодове и зеленчуци.


Най-известният положителен ефект върху здравето на алкохола е малко повишаване на HDL или добрия холестерол. Но редовната физическа активност е по-ефективен начин за повишаване на HDL холестерола.


Това, за което настоявам пациентите с високо кръвно да се откажат, е пушенето, което сериозно уврежда кръвоносните съдове, а и целия организъм. Поне половин час активно движение на ден е част от програмата, която самите те трябва да следват. Не е нужно да е истински спорт, може и енергична разходка.


Кофеин и кафе - коя е препоръчителната дневна доза?

Кофеинът е в кафето, чая, безалкохолните напитки, шоколада и някои ядки. Дали високият прием на кофеин увеличава риска от коронарна болест на сърцето все още се проучва. Правени са много изследвания, за да се установи дали има пряка връзка между кофеина, пиенето на кафе и коронарната болест на сърцето. Резултатите са противоречиви. Умереното пиене на кафе (1-2 чаши на ден) обаче не носи допълнителен риск.


Привикналите с кофеин индивиди могат да получат „кофеинов глад“ 12–24 часа след последната доза кофеин, който преминава в рамките на 24–48 часа. Най-яркият симптом е главоболието. Те също могат да почувстват безпокойство, умора, сънливост и депресия. Изследванията показват, че кафето може да повиши кръвното налягане до три часа след консумация. Кафето наистина повишава кръвното налягане при хора, които не са свикнали с него, но не и при тези, които редовно пият ободряващата напитка. Младежите са по-чувствителни към ефектите на кафето.


Хипертоничните ефекти на кафето изглежда зависят не само от кофеина. Обичайните любители на кафето привикват към тези съставки, така че налягането им не се повишава повече от 1 - 2 mmHg, но хората, които не са свикнали с кафето, могат да очакват временно (за 2-3 часа) повишаване на артериалното налягане.


402 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page