google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM
top of page

За нас

д-р Мариана Мандажиева
проф. Андрея Андреев
Д-р Виктория Найденова
luben_popov-2
д-р Паола Абаджиева
Велина Христова, психолог

Алергичните заболявания често се отличават със своята комплексност. Протичат едновременно със симптоми от различни органи и системи - носа, белия дроб, кожата, стомаха и червата.

 

  • Като пример може да се посочи алергията към лекарства. Може да има сърбеж на кожата, обрив с различен характер, може да се засяга черния дроб и бъбреците.

  • Разнородни симптоми като повръщане, засядане на храна, кашлица и остра болка зад гръдната кост е възможно да бъдат изява на еозинофилен езофагит – възпаление на хранопровода в резултат на алергия към мляко, яйца, пшеница, ядки, фъстъци и риба

  • Острата и хронична уртикария, както и отоците с неясна причина, макар и рядко, могат да са алармиращ знак за остро или хронично възпаление, паразитна инфекция или злокачествено заболяване.

  • Понякога алергията става причина за вторично заболяване на даден орган от човешкото тяло. В основата на тежко протичащо гнойно възпаление на синусите, например, може да бъде оток на лигавицата в резултат на алергия.

 

Създаването на Медицински център „Искър“ е свързано с идеята да се улеснят пациентите с алергични заболявания, като едновременно се осъществява когато е необходимо, алерголигчна и УНГ консултация, обстоен педиатричен преглед с прецизна алергологична диагностика.

В центъра работят лекари със специалности по Клинична алергология, УНГ и педиатрия с богат клиничен опит.  Това е добра предпоставка за интердисциплинарен подход към деца и възрастни пациенти, особено когато се борят с продължителни и трудни за овладяване симптоми или неправилно поставена диагноза. В помощ на пациентите работят още съдов хирург и кардиолог.

 

Екип - вижте всички лекари тук:

  • Д-р Мариана Мандажиева е основател на центъра. Един от малкото специалисти в България със специалности по клинична алергология и УНГ болести.

  • Д-р Паола Абаджиева е един от първите педиатри със специалност клинична алергология и задълбочено и разностранно познаване на детските болести. За МЦ „Искър“ е чест, че тя е част от екипа.

  • Проф. Андрея Андреев е съдов хирург, специалист с богат практически опит и интелектуалец в пълния смисъл на думата.

  • Д-р Любен Попов е специалист по УНГ болести в София с над 15 години опит и интереси в областта на детската оториноларингология

  • Д-р Виктория Найденова е кардиолог, специализирана в проследяването на бременни, пациенти със сърдечна недостатъчност и таласемия.

bottom of page