google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM Кога и как започва лечението на високото кръвно
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Кога и как започва лечението на високото кръвно

Актуализирано: 2.06.2023 г.




Хипертонията е едно от най-разпространените сърдечно-съдови заболявания, които постепенно увреждат организма, ако не се лекуват адекватно. На много хора им е трудно да повярват, че трябва да вземат мерки, тъй като високото кръвно не боли и не винаги има ясни симптоми. Когато се повишава постепенно във времето, организмът се адаптира и човек не усеща нищо. Трудно е да повярва, че трябва да се лекува. Нерядко има късна изява на симптомите и заболяването може да се прояви направо с органна увреда, например на бъбреците.


При кои стойности се говори за високо кръвно?


За хипертония се мисли при повишаване на систолното, на диастолното или и на двете граници над 140/90 mmHg. Интервалът 120-139 mmHg за горна и 80-90 mmHg за долна граница се приема за гранична стойност. Много хора идват навреме, след като са измерили за първи път високи стойности. Част от тях обаче не вземат на сериозно ситуацията и не прилагат последователно препоръчаните от кардиолога мерки, не се проследяват.


Високото кръвно може да доведе до удебеляване на сърцето и хипертрофия на миокарда. Това се установява с преглед на ехограф. Ако имат висока кръвна захар, това повишава риска от сърдечно-съдови инциденти.


Кои са причините за поява на високо кръвно


Понякога хипертонията е вторична, дължи се на друго заболяване, например на бъбреците. В повечето случаи такава връзка не се открива, тогава може да се търси наследственост. Механизмите на есенциалната (първична ) хипертония са комплексни, които не са напълно изяснени от науката( не може да се идентифицира причина). Те може да са свързани с нарушаване на механизмите за контрол на артериалното налягане (вродени/унаследени/генетично детерминирани или придобити) - повишаване на тонуса на кръвоносните съдове, нарушения в отделянето на електролити, което води до увеличаване на обема кръв в организма, въшни фактори - диетични грешки или прием на забранени субстанции.




Промяната в начина на живот и хранене е най-трудна


Съществуват две добре установени стратегии за понижаване на артериалното налягане - лекарствена терапия и промяна в начина на живот. Промяната в начина на живот, което включва промяна в диетичният режим, редукция на приема на алкохол, преустановяване на тютюнопушенето и определено ниво на физическа активност, несъмнено ще понижи АН и сърдечно-съдовият риск, но при повечето пациенти ще се наложи и фармакологична терапия. Обездвижването е мощен фактор за повишаване на кръвното, особено в комбинация с висококалорични, мазни храни. Човешкият организъм не е създаден да води заседнал живот, но в съвременния свят малко професии изискват физически труд. Отслабването като цел е по-трудно от приемането на медикаменти.


Кога се налага прием на медикаменти


Съгласно съвременните препоръки, медикаментозно лечение се започва със сигурност при АН от втора и по-голяма степен, т.е. стойности над 160/100 mmHg, съвместно с промяна в начина на живот. Тогава има риск от органна увреда. Първа стъпка в терапията на АН е да се понижи Ан под 140/90мм ж.ст. При добро понасяне на терапията, при пациенти <65г може да се опита понижаване на АН в границите на 120-129 мм ж.ст за систолното АН. При пациенти > 65г целта е да се задържи систолното налягане в интервала от 130-139мм ж.ст. За диастолното налягане при всички пациенти се препоръчва поддържане под 80мм ж.ст. Терапията може да се промени в зависимост от индивидуалните показатели след време, именно затова е важно да се ходи на контролни прегледи.

Проследяване на хипертонията - кои са нужните изследвания


Честотата на проследяване при кардиолог е според състоянието на пациента. Честотата на контролни прегледи се определя от тежестта на хипертонията и необходимостта от постигане на контрол на АН. При новоназначена терапия е уместно проследяване на на всеки 2 месеца, за да се оцени резултата от терапията, както и нализието на странични ефекти. При постигане на задоволителен резултат се препоръчва един-два пъти годишно. Задължително се изследва кръвна захар - гликиран хемоглобин, който дава поглед за средните нива на глюкозата за седмици назад. Диабет и хипертония понякога вървят ръка за ръка.

Други стойности, които е добре да се проследяват, са липиден профил; холестеролен профил - фракциите на добрия и лошия холестерол и съотношението между тях; бъбречна функция - креатинин, урея, количество на албумин в урината, то също има предиктивни стойности. Една от първите прояви на органна увреда при хипертония се открива чрез албумина в урината.


Кога и защо се слага холтер?


Холтерът представлява устройство, което проследява колебанията на артериалното налягане в рамките на 24 часа. Позволява да се установят някои индивидуални особености - в кои часове на денонощието се повишава кръвното. Помага за уточняване на терапията, кога и как да се дозират медикаментите.

Има особености на колебанията при кръвното налягане през нощта, при някои то пада повече, при други - по-малко. Този факт има отношение към терапията и избора на медикаменти, които повлияват. Извън данните от холтера, всеки новодиагностициран хипертоник е добре да си измерва само у дома кръвното всеки ден по един-два пъти.

По принцип лекарствата за кръвно се вземат след събуждане и ако стойностите се мерят преди тях и след тях, може да се види какъв е ефектът от терапията. Ефект при нова терапия може да се види най-рано след петия прием на лекарството, тогава се получава необходимото насищане и може да се оцени доколко помага, повлиява.


Колебания на кръвното през денонощието


Сутрин кръвното налягане е най-високо, свързано е с биологичния цикъл. При събуждане се отделят в най-голяма степен активиращите медиатори, кортизол и други, което повишава кръвното. Известно е, че в ранните часове на деня има най-много оплаквания, свързани със сърдечни заболявания, исхемична болест и стенокардия. Това е и моментът, най-отдалечен във времето от последния прием на лекарства. Тогава холтерът помага да се види как реагира даден организъм, защото винаги има индивидуални особености.


Кога се препоръчва ехокардиография


За повечето пациенти е добре още при първия преглед да се направи и изследване с ехокардиография, защото се предполага, че и преди може да са повишавали. Прегледът с ултразвук е лесен, точен и безвреден метод за диагностика. Още повече, че при следващ подобен преглед може да се оцени динамиката и промените, ако има такива. С ехокардиография може да се видят функцията, кинетиката при съкращаване, функцията на клапите, размерите на кухините на сърцето. Има състояния, които повишават налягането и това може да се види и да се реагира.

1121 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page