google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Тромбофлебит – какви са симптомите и лечението

Проф. Андрея Андреев е един от най-изтъкнатите наши съдови хирурзи. Преглежда и лекува пациенти в Медицински център "Искър" (на тел. 0877 589040 може да запишете час). Посветил се е на пациенти, които имат следните заболявания и оплаквания:

  • Разширени вени;

  • Венозна тромбоза, тромбофлебит или лимфедем;

  • Вродени съдови малформации;

  • Стесняване или запушване на артерии;

  • Аневризми на аортата и артериите;

  • Венозни язви;

  • Постфлебитен синдром;

  • Болест на Бюргер

  • Отоци и болки по краката от неизвестен произходВ интервюто представя основна информация, свързана с диагностиката и лечението на тромбофлебита, който засяга повърхностните вени. В друго интервю проф. Андреев разказва за дълбоката венозна тромбоза.


Проф. Андреев, какво представлява тромбофлебитът?


Тромбофлебитът обхваща само повърхностните вени, наричат се още подкожни. Те лесно се виждат, когато човек си огледа краката. Заболяването протича като възпаление на венозната стена, което включва околната тъкан и се придружава неизменно от вътревенозна тромбоза. Тоест във вената има образуване на тромб.

Кои са причините за тази тромбоза?


Причините могат да бъдат различни, често не може да се установи точно какви са. В повечето случаи тромбофлебитът се развива на участъци на силно разширени вени.

По начало тромбофлебитът е асептичен и не е правилно да се лекува с антибиотици. Може да бъде и инфекциозен, но това се среща много рядко ако в съседство се е развил инфекциозен процес.


Вената става твърда, наричаме го шнуровидно уплътняване на вената, има зачервяване на кожата около и над нея. Мястото е болезнено.


Снимката показва характерното за тромбофлебита възпаление на повърхностни вени, в които се образува тромботична маса.


Кога тромбофлебитът е опасен и крие риск от усложнения?


Най-опасен е, когато се развива близо до съединението на повърхностната венозна система с дълбоката. Най-често това става в ингвиналната област, където може да бъде засегната вена сафена магна. Ако там се образува повърхностен тромбофлебит, тромб може да проникне в дълбоката бедрена вена и оттам да предизвика белодробна емболия. Макар и рядко, това може да се случи и затова не бива да се подценява като вероятност.


В такива случаи е необходимо вена сафена оперативно да се лигира на устието към дълбоката вена.


Как се развива тромбофлебитът и какво е стандартното лечение?


Повърхностният тромбофлебит има тенденция да се самоизлекува или да прогресира. Обикновено прогресира от клапа до клапа или от колатерал до колатерал на вената, която е засегната. Процесът на самооздравяване е много бавен, често продължава с месеци, особено ако има образуване на големи тромботични маси. Препоръчва се приложение на нестероидни противовъзпалителни средства, както и локално приложение на препарати с хепарин.


Напоследък се приема, че при по-масивно развитие на повърхностния тромбофлебит се прилага и инжекционно лечение с нискомолекулярен хепарин.

11 387 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page