google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM Чести хреми при децата в градини и ясли
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Чести хреми при децата в градини и ясли

Чести хреми, стичане на секрет в гърлото и леко покашляне - това са оплаквания, които може да се проточат седмици или дори месеци. Това състояние тревожи родителите, защото малките не са болни, но не са и напълно здрави. Често обикалят различни специалисти в желанието си да открият ефективното лечение. В интервюто за сайта Боленздрав детският УНГ специалист д-р Любен Попов споделя съвети за справяне с повтарящите се вирусни инфекции при децата в предуичилищна възраст. Д-р Попов приема пациенти в МЦ Искър, записване онлайн тук >>>



 

Д-р Попов, как да се справим с повтарящите се сополи на децата, които ходят на градина или ясла?


При голяма част са вирусни инфекции, в по-малката част са бактериални. При добро общо състояние обикновено се налага само симптоматично лечение и почивка у дома. Ако хремата продължи над 5 дни, може да се помисли за изследване на секрет. Не настъпи ли подобрение, редно е да се види към какъв препарат са чувствителни тези бактерии и да се добави антибиотик.


Най-важното е детето да не ход посещава  градина или ясла. Малките нямат добър рефлекс да се пазят от предаване на въздушно-капкови инфекции. 


Кои бактерии се изолират най-често, когато се прави микробиологично изследване? 


Сред най-често изолираните бактерии са мораксела катаралис, стафилококус ауреус, стрептококус пневмоние. Последните две години се  среща и бета хемолитичният стрептокок, който причинява скарлатината. Родителите трябва да знаят, че откриването на бактерията в гърлото не е диагноза, детето може да е само носител. За заболяване се говори, когато има и клинична картина. 


Коя честота при боледуването се приема за “нормално”?


Обичайно за един есенно-зимен сезон в градината се приема за нормално едно дете да изкара около 5-6 боледувания. Ако започне да боледува  по-често, тогава се налагат по-задълбочени изследвания и търсене на точната причина.


За да се разбере, откъде идва проблемът, трябва да се направи микробиологично изследване, да се назначат кръвни изследвания и да се направи подробен преглед.

Обяснението най-често е, че не се спазват правилата докрай. Когато детето преболедува, трябва да остане известно време вкъщи, за да се възстанови напълно. Понякога хранителният режим на малките не е добър, а те имат нужда от храна, богата на витамини, минерали, антиоксиданти и други важни за имунитета биоактивни вещества. 


Що се отнася до възстановяването, основният проблем е, че повечето родители не могат да си позволят да задържат децата много дълго вкъщи. Това е проблем не само за България, но и за света. Ако детето може да остане 20 дни у дома, за да възстанови предишния си имунитет и чак тогава тръгне на детска градина, реакцията му при среща с нови микроби ще е съвсем различна. Това е част от съзряването на имунната система.


Какво е лечението на запушения нос и за дразненето, което кара малките да чоплят носа?


Отпушването на носа е най-важното. Прилагаме често ксилометазолинови препарати и други по-нови препарати със същия ефект,които не са на тази основа. Правят се чести промивки с физиологичен разтвор или спрей с морска вода. 

Понякога се налага изписване и на антибиотични капки, но с тях трябва да се внимава. Честата им и безразборна употреба води до трайно увреждане на носната лигавица, до алергизация и чести продължителни хреми в живота нататък. Понякога е по-добре да се приема антибиотик през устата, отколкото  капки. Все пак всичко се преценява индивидуално и решенията се вземат на базата на конкретния пациент.


Включвате ли противоалергично лечение в терапията и с каква цел?


Да, често в схемата на лечение се включва и противоалергичен препарат. Смята се, че съкращава продължителността на боледуването. Подпомага подсушаването на лигавицата. 


Коя е причината за дразненето в гърлото при децата, което ги кара непрекъснато да подкашлят?


При малките деца това най-често е свързано с третата сливица. Няма универсално лечение на този постназален дрип, известен на разговорен език като задна хрема. Подходът трябва да се прецени при всяко дете поотделно. 

Причините за състоянието може да са различни. Понякога е възпаление, в други случаи е намесена и алергия. При трети има и синдром на свръхчувствителност на лигавицата след боледуване. Тогава симптомите приличат на алергия. Просто лигавицата е станала по-чувствителна за някакъв период от време след острата фаза на боледуването. Диагнозата се уточнява с помощта на изследвания и преглед. 

960 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page