google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

COVID-19 и кръвни съсиреци. Какво трябва да знаем?

COVID-19 е заболяване, причинено от новия коронавирус, SARS-CoV-2. Много симптоми на COVID-19, като кашлица и задух, засягат вашата дихателна система.


Вирусът обаче може да има и други ефекти върху тялото ви. Например, в някои случаи може да причини стомашно-чревни симптоми, загуба на мирис или вкус или дори обрив на пръстите на краката. Друг възможен страничен ефект на COVID-19 е, че той може да доведе до образуване на кръвни съсиреци при някои хора, казва д-р Николай Поройлиев, кардиолог в МЦ "Искър" (записване на час по НЗОК и свободен прием на тел. 0877 58 90 40).


В тази статия ще разгледаме по-подробно, как COVID-19 може да допринесе за образуването на кръвни съсиреци, кой е изложен на по-висок риск, и възможностите за лечение.


Какво е известно за COVID-19 и развитието на кръвни съсиреци?


Обикновено кръвните съсиреци помагат за спиране на кървенето, когато сте ранени. Когато кръвоносен съд е наранен, той произвежда протеини, които привличат тромбоцитите и други фактори на съсирването. Те се натрупват, за да образуват съсирек, който запушва нараняването и му позволява да зараства.


Понякога обаче се образуват кръвни съсиреци при липса на нараняване. Това е потенциално опасно, тъй като тромбът може да ограничи притока на кръв в кръвоносните съдове, което води до усложнения като инсулт или инфаркт.


Кръвни съсиреци с COVID-19 най-често се наблюдават при хора, които са били хоспитализирани с болестта. Изследване на 184 души в интензивното отделение с тежък COVID-19 установило, че 31% от тях са имали усложнения, свързани с кръвни съсиреци. Все още не е известно колко чести са кръвните съсиреци при лица, които имат лек случай на COVID-19.


Усложненията на COVID-19 от кръвни съсиреци могат да се случат във всички възрасти. Малко проучване разглежда 14 души с COVID-19, които са претърпели инсулт поради кръвен съсирек. То установило, че 42% от доверените източници са на възраст под 55 години и нямат съществуващи рискови фактори за инсулт.


Защо COVID-19 може да причини кръвни съсиреци?


образуване на тромби - кръвни съсиреци

Все още не е ясно, защо се образуват кръвни съсиреци при хора с COVID-19. Неотдавнашно проучване Trusted Source, публикувано в списанието The Lancet Hematology, помага да се хвърли малко светлина върху тази тема.


В проучването са участвали 68 души, хоспитализирани с COVID-19. От тези хора 48 са били в реанимацията, а 20 не. Кръвта им е анализирана за различни маркери, свързани със съсирването. Въпросните маркери участват в активирането на клетките, покриващи кръвоносните съдове (ендотелни клетки) и тромбоцитите. Както ендотелните клетки, така и тромбоцитите са важни за започване на процеса на съсирване.


Проучването установило, че хората в интензивното отделение имат по-високи нива на тези маркери за съсирване, отколкото тези, които не са били в интензивното отделение. Точната причина за увеличаването на маркерите за съсирване е несигурна, но може да се дължи на един (или комбинация) от механизмите по-долу.


Ендотелните клетки експресират ACE2 протеин, който новият коронавирус използва, за да влезе в клетките. Поради това вирусът може директно да нахлуе и да повреди ендотелните клетки, като задейства механизма на съсирване на тялото ви.

Ако ендотелните клетки не се заразяват директно, увреждането на тъканите около тях поради вирусна инфекция или вашият имунен отговор може да доведе до повишено съсирване.


Увеличаването на възпалителните молекули, които вашата имунна система произвежда в отговор на вирусна инфекция, може да активира съсирването.

Друго проучване, публикувано в списание Blood, подкрепя някои от констатациите по-горе.


В това проучване бе установено, че тромбоцитите на хора, хоспитализирани с COVID-19, са хиперактивни, с повишено активиране и агрегиране (сглобяване).


Има ли някои хора с по-висок риск от развитие на кръвни съсиреци?


По-висок риск от образуване на кръвни съдове от COVID-19 се наблюдава при определени групи пациенти:


  • При хоспитализирани болни. Повечето случаи при формиране на кръвни съсиреци при хора с COVID-19 са представени при хоспитализирани лица.

  • Хора с високи нива на възпаление. Има данни за над 300 души, хоспитализирани с COVID-19, които показват, че високи нива на D-димера са със силен предсказател за смъртта.

  • Други маркери за съсирване и възпаление също могат да се свържат с повишен риск от съсирване или лоша прогноза.

  • Има други условия, които повишават риска от образуване на тромби - това са сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване.


Какви усложнения могат да причинят кръвните съсиреци?


Наличието на тромб може да доведе до някои потенциално сериозни усложнения, като например:


  • Инсулт (мозъчен удар). Кръвният съсирек може да блокира кръвоносните съдове в мозъка ви, да прекъсне притока на кръв и да доведе до инсулт. Ако съсирек временно намалява притока на кръв, може да имате преходна (транзиторна) исхемична атака (TIA) или министрок.


  • Белодробна емболия. Белодробната емболия се получава, когато тромб достигне до важен кръвоносен съд в белите ви дробове и блокира притока на кръв. Това може да намали нивата на кислород и да увреди белодробната тъкан.


  • Сърдечен удар. Състоянието се получава, когато притокът на кръв към сърдечната тъкан е прекъснат. Кръвните съсиреци са потенциална причина за инфаркти.


Възможно е тромб да ограничи притока на кръв в други части на тялото ви и да причини сериозни щети на здравето. Някои примери за други области, върху които може да повлияе кръвен съсирек, включват:


• крайниците;

• стомашно-чревния тракт;

• бъбреците.


Какво може да направи за намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци?


Можете да намалите риска от образуване на кръвни съсиреци като цяло по няколко начина:


Останете активни. Заседналият начин на живот може да увеличи риска от кръвни съсиреци, така че не забравяйте да правите редовни упражнения според физическите си възможности. Ако се налага да седите дълго време - например при работа или пътуване - опитайте се да правите редовни почивки, за да ставате и да се придвижвате.


Отслабнете, ако сте с наднормено тегло. Освобождаването от наднорменото тегло може да помогне за намаляване на риска от развитие на тромбоза.


Не пушете. Тютюнопушенето може да увреди лигавицата на кръвоносните съдове и да доведе до образуване на тромби.


Запознайте се със страничните ефекти на лекарствата, които вземате. Някои видове лекарства, включително противозачатъчни хапчета, хормонозаместителна терапия и определени лекарства против рак, могат да увеличат риска от образуване на кръвни съсиреци. Питайте вашия лекар, за да сте сигурни, че те се управляват правилно, за да се сведе до минимум рискът от образуване на кръвни съсиреци.


Най-добрият начин да помогнете за предотвратяване на свързани с COVID-19 кръвни съсиреци е се пазите от заразяване с новия коронавирус. Най-ефективният начин за избягване на този силно заразен вирус е:


• Спазване на препоръчаната физическа дистанция - 1,5-2 м.

• Избягвайте болни хора.

• Мийте ръцете си често.

• Избягвайте да докосвате носа, устата и очите си с немити ръце.

• Носете маска за лице, ако трябва да сте около хора, които не са в дома ви.

• Ако се болни от COVID-19 и сте загрижени за риска от кръвен съсирек, не се колебайте да говорите с Вашия лекар.


При повишен риск от образуване на кръвни съсиреци лекарят може да предпише лекарство за разреждане на кръвта през устата (антикоагулант).


Заключение


COVID-19 може потенциално да причини образуване на кръвни съсиреци. Досега кръвни съсиреци се наблюдават най-вече при хора, които са хоспитализирани с тежки симптоми на COVID-19.


Не е ясно как точно COVID-19 води до образуване на кръвни съсиреци. Установено е обаче, че инфекцията активира клетките, които участват в процеса на съсирване.


Кръвните съсиреци поради COVID-19 могат да доведат до усложнения като инсулт и инфаркт. Те могат да се появят при всички възрастови групи и при иначе здрави хора.


Ако се разболеете от COVID-19 и сте загрижени за риска от кръвни съсиреци, не забравяйте да говорите с Вашия лекар.Източници:


• Al-Samkari H, et al. (2020). COVID-19 and coagulation: Bleeding and thrombotic manifestations of SARS-CoV-2 infection.

• Collins F. (2020). Searching for ways to prevent life-threatening blood clots in COVID-19.

• Goshua G, et al. (2020). Endotheliopathy in COVID-19-associated coagulopathy: Evidence from a single-centre, cross-sectional study.

• Kanitakis J, et al. (2020). Chilblain-like acral lesions during the COVID-19 pandemic (“COVID toes”): Histologic, immunofluorescence, and immunohistochemical study of 17 cases

• Miesbach W, et al. (2020). COVID-19: Coagulopathy, risk of thrombosis, and the rationale for anticoagulation

• Zhang L, et al. (2020). D-dimer levels on admission to predict in-hospital mortality in patients with COVID-19

164 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentários


bottom of page