google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM Колко голям е рискът от алергия след поставяне на ваксина срещу COVID-19
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Колко голям е рискът от алергия след поставяне на ваксина срещу COVID-19

Хората, които имат алергия или са склонни към такава реакция, сега се питат, колко голям е за тях рискът след поставяне на ваксина срещу COVID-19. Д-р Мариана Мандажиева, алерголог и управител на МЦ "Искър", коментира различните аспекти на този въпрос. Може да направите лична консултация с нея, като се запишете на преглед с направление по НЗОК или свободен прием на тел. 0877 58 90 40.



Известни ли са случаи на тежки алергии след поставяне на ваксина срещу COVID-19?

Да, имаше такива съобщения от Англия. Още в първите дни на ваксинационната кампания съобщиха за три случая, от които два бяха с анафилаксия. И в трите се подозира реакция към полиетиленгликол - помощно вещество в самата ваксина, което допринася за въвеждане на активното вещество в клетката. То присъства в различни медикаменти - кортикостероиди, пеницилин, лаксативи, много антиацидни медикаменти за лечение на язви, гастрит, ГЕРБ. Хората ги приемат с години, без да да са податливи на алергични реакции. На практика няма сериозен риск от тежка алергия при хора с алергични прояви и за да съм по-конкретна, ще посоча че не сте в риск, ако имате уртикария, бронхиална астма или някакъв вид алергична хрема.

Единствените, при които не бива да се поставя ваксината, са хората с доказана медикаментозна алергия, които имат данни за тежки системни реакции към различни групи лекарства.


Вижте още по темата:




Бързо ли се проявяват такива тежки реакции?

Тежките алергии са от бърз тип, протичат бързо минути след среща със съответния алерген, поставянето на лекарството, най-късно до 2-4 часа. Може да започнат леко, но да прогресират бързо. В началото често има лек оток на гърлото, на ларинкса, а после може да се добави бронхиална обструкция с различна степен на нарушение на съзнанието, може да се наблюдава неврологична симптоматика като болки в кръста, хемодинамични оплаквания с падане на кръвното налягане.

Има ли съобщени подобни сериозни алергични реакции в България?

Засега няма съобщени случаи на алергични реакции в България и не съм чула от колеги, познати, на които е поставена ваксината, да са нещо по-различно от тези, описани в кратката характеристика - зачервяване, леко подуване на мястото, повишаване на температурата в рамките на няколко часа. Но и тези реакции не са чак толкова чести.

Какви са препоръките към бременните, могат ли те да си поставят ваксината?

При бременните насоките са както при всеки медикамент - повишено внимание. Засега не се препоръчва поставянето на ваксините при бременни, може би след време ще се прецени необходимостта от прилагането й. За съжаление при тях не е възможно да се правят предварителни тестове. Кожните проби с полиетиленгликол понякога дават тежки алергични реакции.

Какво да прави човек, ако подозира, че е алергичен, но досега няма диагноза?

Хората питат, защо чак на тази възраст получават алергия, когато често преди това са приемали аспирин например или вземали дадена храна, лекарство. Винаги има първи път за една алергична реакция. Тук голямо значение имат допълнителните фактори като физическо натоварване, комбинация на различни видове храни, състояние на организма в момента, недоспиване, стрес. Оказва се, че недоспиването много допринася за тежка алергия. Или прием на веществото, причинило алергия, непосредствено след тежко физическо натоварване.

Търсенето на провокиращия фактор и алергена при тежките системни реакции е трудно, трябва да разпитваме много подробно пациента.

Има ли риск тази реакция да се повтори?

Трябва да се уточни атопичната предиспозиция на пациента, склонността му да образува антитела към дадени вещества. Диагностиката на алергичните заболявания, особено когато се случват за първи път, е сложна задача. Наличието на възпалителни маркери в организма, започваща инфекция също може да окаже влияние.

Известно ли е, колко българи страдат от алергия?

Нямаме актуална статистика на алергичните заболявания. Последните данни от 2011 г. сочат, че 39% имат алергичен ринит, 14% - астма, 17-18% - атопичен дерматит.

Може ли алергичната реакция да се разграничи от страничния ефект при поставяне на ваксина?

Не е трудно да се отграничи алергичната реакция, тя протича по имунен механизъм. Той се познава добре и позволява реакциите да бъдат класифицирани в 4 типа.

Бързите реакции от първи тип лесно могат да бъдат диагностицирани, те настъпват минути до часове след контакт с алергена - оток, обрив на тъканите.

Друг тип е забавеният - при ваксините може да се наблюдава на мястото на приложение. Обикновено са подобни на екзема, симптомите включват парене на кожата.

През 2016 г. Европейската академия по клинична алергология прогнозира, че до 2025 г. 50% от европейците ще страдат от някаква алергия. Наистина, темповете на нарастване на алергичните заболявания са драматични. В Англия за 20 г. е отчетен ръст от 615 % за приема на медикаменти срещу тежък анафилактичен шок.

Кои са най-често срещаните алергии у нас?

Някои от най-често срещаните са алергичната хрема, сезонен алергичен ринит от полени, целогодишен алергичен ринит към акари, медикаментозна алергия - все по-голям проблем поради безразборното приемане на медикаменти, уртикария, атопичен дерматит, хранителна алергия.

От храните най-честа е реакцията към краве мляко в ранна детска възраст, но тази алергия се преодолява, бих посочила още алергията към яйца, морски дарове, ядки, последната е свързана с кръстосана реактивност с брезовия полен. Фъстъците не са такъв проблем като в Англия и САЩ, но и у нас има засегнати хора. Среща се още алергия към соя, пшеница, червено месо.


538 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page