google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Трета сливица при деца - какво трябва да е лечението

Актуализирано: 13.11.2019 г.

Алергии и чести инфекции може да станат причина за аденоидна вегетацияТретата сливица често създава проблеми в детска възраст. Имунитетът съзрява в първите 6-7 години, а някои малчугани реагират при инфекции по-остро. Лечението зависи от различни фактори, преценява се според състоянието на детето, честота на боледуване и др.

Всъщност сливиците у човека са повече, отколкото обикновено хората знаят. За какво всъщност служат те и кога наличието на трета сливица е притеснително - специалистът по детска оториноларингология д-р Любен Попов, отговаря на най-честите въпроси от родители.

Можете да се свържете лично с д-р Попов на тел. 0889 311 550.


Какво представляват сливиците?


Сливиците са лимфоидни органи, които са разположени във вътрешната част на човешката устна кухина. Представляват две струпвания на лимфни възли от двете страни на гърлото, които са вградени в джоб от страната на небцето. Те са богати на лимфоцити, които идентифицират и се борят с причинителите на болестите. Основната им функция е защита на организма и като част от имунната система сливиците реагират на микробите, които през устата и дихателните пътища попадат в гърлото. Латинското им наименование е tonsillae.


Колко сливици има в човешкото гърло?


Повечето хора знаят, че имаме три – две на небцето (Tonsilllae palatinae) – това са сливиците, които виждаме щом отворим уста, и познатата ни като трета сливица – Tonsillae pharyngealis или назофарингеална тонзила.

Зад езика се намира Tonsilla lingualis и имаме две тубулни тонзили - Tonsillae tubariae. Тубулните тонзили са разположени в областта на фаринксалния отвор на евстахиевата тръба - между ухото и носа. Тяхната функция е да предпазват слуховите органи от възможна навлизаща инфекция.

Освен посочените има още две клинично важни:

  • едната представлява лимфоидно струпване по страничната стена на фаринкса;

  • второто струпване се намира по задната стена на средната част на фаринкса.

То е по-малко като количество, но играе важна роля, особено при хора с отстранени палатинални сливици (тези в гърлото). Компенсаторната му функция води до появата на хроничен фарингит при хората с отстранени сливици.


Кои от тях причиняват най-често проблеми в детска възраст?


В детска възраст най-често боледува е назофарингеалната (трета) сливица. При директен преглед на гърлото се вижда много рядко, най-вече, ако е прекомерно уголемена. По-често може да бъде видяна при преглед на носа, ако той е проходим. Тогава не се налага да се правят рентгенови снимки. Когато третата сливица е увеличена, лекарите я наричат аденоидна вегетация.


Какво представлява аденоидната вегетация, опасна ли е тя?


Трета сливица или  назофарингеалната тонзила е нормална част от анатомията на детето. Когато увеличи своя размер, тогава става въпрос за аденоидна вегетация. Увеличението не се измерва в абсолютни размери, а в съотношението спрямо околните тъкани и органи. Увеличението може да бъде от първа до трета  степен. Проблемно е, когато продължи два-три месеца или повече.

До 5-годишната възраст на детето е нормално при боледуване третата сливица да се увеличи за две - три седмици. Уголемяването на третата сливица при боледуване не означава, че детето е с трайно увеличение, т.е. с аденоидна вегетация. Състоянието обикновено е обратимо. Поради тези причини изследването на третата сливица се прави в здраво състояние.


Кои са основните причини за увеличение на третата сливица?


Основните причини за уголемената трета сливица, подредени по честота, са: 

  • Алергии - деца, които имат скрити или явни алергични проблеми, на база на алергиите могат да имат и увеличение на назофарингеалната тонзила;

  • Чести боледувания - третата сливица е основният орган на имунната система на дихателните пътища при децата. Децата, които често боледуват, имат съответно и повече проблеми с нея. Това може да бъде и показание за нейното оперативно лечение. Не е задължително третата сливица да бъде уголемена, за да бъде оперирана.

  • Гастроезофагеалният рефлукс (ГЕРБ), при който има връщане на стомашен сок към гърлото и носа, също може да стане причина за увеличаване размера на третата сливица.

Води ли уголемената трета сливица до по-често боледуване?


При често боледуване понякога нейната нормална структура се нарушава и тя самата се превръща в източник на инфекции. Така децата се разболяват и без да са заразени.

Дори при незначителен спад на имунната защита (рязка смяна на времето, преумора) децата може да се разболеят, без никой да ги е заразявал. Става дума за авто-инфекции. След многократно инфектиране третата сливица се насища с различни микроорганизми, които си стоят там, но имунната система ги потиска. Когато организмът е в нормална кондиция, всичко е наред. При спад на имунитета тези микроорганизми се активират. При някои деца честите и сериозни проблеми с третата сливица стават показание за махането й, дори тя да не е уголемена. Променените размери са друго показание за оперативно лечение.


Как се поставя точна диагноза?


При индикации за уголемена трета сливица предпочитам да прегледам, когато детето е здраво. Тогава резултатът ще бъде максимално точен и информативен, може да се види дали е налице аденоидна вегетация или причината е от друг характер.

Специфичната клинична картина също е в помощ на точната диагноза, макар че при всяко дете си има особености. Прегледът започва с подробна анамнеза - история на заболяването. Добрата анамнеза е половин диагноза - това е старо правило в нашата професия. Следва физикално обследване и допълнителни лабораторни изследвания, ако лекарят прецени.


Кога и какви изследвания се назначават при установена трета сливица?


Предпочитам активното проследяване на пациента, по този начин се създава една доста стабилна картина на заболяването. Ако детето боледува много често, се назначава микробиологично изследване и пълна кръвна картина. Под много често боледуване се има предвид, ако то има два пъти седмично проблеми с третата сливица, а не понякога.

В много случаи се оказва, че често боледуващите деца са с желязодефицитна анемия. Неподходящ хранителен режим става причина немалка част от българските деца да развият този тип анемия. Понякога само с промяна на хранителния режим се стига до значително подобряване на състоянието.

Въпреки че боледуват и имат проблемна трета сливица, те се стабилизират и не се налага допълнително лечение.

За установяване на трета сливица може да се правят и рентгенови снимки, но аз лично ги назначавам изключително рядко. Правя това само в случаите, когато са налице анатомични особености на пациента, които не позволяват тя да бъде видяна. Рентгеновите апарати натоварват лъчево и при децата трябва да се ползват само когато е наложително.


Какво е лечението на третата сливица?


Съвременното лечение акцентира на т.нар. мултидисциплинарен подход. Когато е налично съмнение за трета сливица, често се налага да правим консултация с алерголози и след това провеждаме съвместно терапията. Премахването на последствията, без да се контролират причините не води до добри резултати. Винаги може да се опита консервативно лечение, което най-често е хомеопатично.


Антибиотици прилагат ли се и как?


Антибиотици се използват, но предпазливо и само при необходимост. Те са антибактериално средство, а 85-90 процента от заболяванията в детска възраст са вирусни. Обикновено предписвам антибиотична терапия при продължително протичане на вирусната инфекция и невъзможност на организма да се справи с нея. Тя се определя строго индивидуално, персонализирано спрямо пациента.

Антибиотичното лечение в България се използва ненужно често, а понякога и безконтролно. Трябва да помним, че през последните десетилетия няма никакви нови антибиотици и вървим към сериозен проблем - антибиотична резистентност.


Напоследък често се изписват дълги курсове с антибиотици, това добре ли е?


Лечебен курс от 10 дни е пряко свързан с прекомерното използване на антибиотици, поради което се налага по-продължителна терапия. Друга причина са определени индикации - например при възпаление на ушите 10-дневният курс е абсолютно задължителен. Средното ухо, където най-често е проблемът, представлява една малка кухина, в която е доста трудно да се поддържа продължително време точната антибиотична концентрация. Рисковете, които поемаме с недоизлекуването, са много по-високи от тези, свързани с приема на антибиотик. 


Има ли локални антибиотици за лечение на трета сливица?


Има локални антибиотични капки, но на нашия пазар не се предлагат специални за носа. Затова използваме очни антибиотични капки, но това трябва да се прави много дозирано, прецизно и с голямо познание, за да не бъде увредена трайно лигавицата на носа. При непропорционално използване на локални антибиотични капки може да се стигне до чести и продължителни боледувания с хронични хреми. Не може и не бива да се дават антибиотични капки от първия ден на хремата. Те я овладяват бързо, но създават предпоставка за огромни последващи проблеми. Нарушава се локалната защитна система на носната лигавица, хремите стават дълги, неповлияващи се от лечение, чести и така детето се превръща в хронично болен възрастен.


Кога третата сливица трябва да се оперира?


Операцията на сливици, с изключение на оперативните намеси при различни усложнения, винаги е планова. Преди да се отиде на оперативно лечение трябва да сме сигурни, че желаните резултати ще бъдат постигнати.

Най-честото показание за хирургична намеса при трета сливица е хипертрофията - т. нар. аденоидна вегетация, и то когато тя продължи над 2-3 месеца. След този период може да се приеме, проблемът е траен и сериозен. Отново подчертавам – когато третата сливица е с уголемен размер в рамките на остра вирусна инфекция, това не е показание за премахване. При боледуване тя може да остане увеличена до месец но след това се връща до нормалния си размер. 

Другата честа причина за операция са честите боледувания не само на третата сливица, но и на ушите. Когато тя е увеличена, започва да пречи на нормалния дренаж на средното ухо. Това води до задържане на течност, намален слух и по-чести боледувания. Без навременни мерки може да се стигне до трайни хронични проблеми за цял живот, дори инвалидизиране, каквото е трайно намаленият слух.


Нелекуването крие ли и други рискове?


Тъй като проблемът се проявява в период на активен растеж на тялото и черепа, се получават увреждания и на зъбите, които водят до наложително често лечение. Може да се получи т.нар. готическо небце, което променя цялата акустика на гласа – говорът става гъгнест, думите се произнасят неясно. 

Другото сериозно увреждане е свързано с ушите. Оплакванията са намален слух, течащи уши и многократно боледуване. 


Често ли рецидивира третата сливица?


По принцип е възможно, но в клиничната ми практика досега за около 20 години не ми се е случвало да оперирам повторно рецидиви. Случва се третата сливица да порасне, но не се е стигало до нова операция.

Рецидивите много често са на базата на неконтролирани алергични проблеми. Тези деца са били оперирани, но алергията не е била лекувана. Тя остава и поради това се стига до рецидив. Понякога се случва на третия или на шестия месец. Може дори да не личи, че е имало хирургическа интервенция - толкова сериозно е новото уголемяване.


Може ли проблемът с третата сливица да се израсне?

Това не е изключено, обикновено става през лятото. Деца, които са имали труден есенно-зимен-пролетен сезон, с хъркания, кашлици, неразположения, обикновено през лятото се стабилизират. Не трябва обаче да се разчита на това. Винаги при проблем или съмнение за проблем родителите трябва да се обръщат към специалист.


66 105 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

留言


bottom of page