google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM
top of page
 • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Болки в ушите при деца - какви може да са причините

Болките в ушите при деца се срещат главно в студените месеци. Вирусите, които причиняват възпаление на горните дихателни пътища, водят до оточност на лигавицата в назофаринкса и така дренажът на средното ухо се нарушава. Вирусите достигнат понякога до тъпанчевата кухина чрез т. нар. Евстахиева тръба. В резултат на това лигавицата на средното ухо набъбва. Секретът се оттича трудно, а връзката с носоглътката се блокира, споделя д-р Любен Попов, детски УНГ специалист, който приема пациенти с направление или свободно в МЦ "Искър". Записване на тел. 0889311550.Когато дете с настинка се събуди посред нощ и плаче, защото го боли ухото, обикновено това е механизмът на въпаление. Ако носният дренаж се нормализира болката обикновено изчезва. Ето защо в тези ситуации е добре да се даде назален спрей, който да свие отока, а за болката - ибупрофен или парацетамол (като супозитории или сироп в зависимост от възрастта). Ибупрофенът е по-подходящ от парацетамол, защото има и противовъзпалителен ефект.


На деца под две години се дават капки за нос вместо спрей. Бебетата могат да се уплашат от самото пръскане. Независимо дали става дума за бебе или дете , важно е винаги да се спазва дозировката, препоръчана за възрастта в листовката или от лекаря. В комбинация със спрей за нос настинката и болката в ухото обикновено отшумяват за няколко дни без проблеми.


Какво да правим с гнойно възпаление?


Ако в добавка към болките в ухото детето има температура и продължава да има оплаквания, непременно трябва да се направи консултация с детски УНГ специалист. С особено внимание трябва да се проследяват новородени и деца под 1 г.


Ситуацията става сериозна, ако се стигне до гнойна инфекция на средното ухо. Тогава се налага спешно лечение, за да не последват сериозни усложнения – от спукване на тъпанчето, трайно увреждане на слуха до менингит. Ако инфекцията е бактериална, обикновено се предписва антибиотик. Дори ако болката се подобри след два дни, антибиотикът трябва да се дава до края, обикновено 10 дни. В противен случай може да се развие резистентност.Хронична болка в ухото: може да е аденоидна вегетация


Ако детето постоянно страда от болки в ухото, хърка много силно и има лош дъх, причината може да е аденоидна вегетация. Тя запушва прехода от гърлото към ухото и увеличават болезненото вътрешно налягане. Тези случаи вече се лекуват без операция. Помага спрей за нос, съдържащ кортизон.


Други възможни причини за болки в ухото:

 • настинка

 • остър или хроничен среден отит

 • тимпанален излив

 • проблеми със зъби или челюсти

 • тонзилит или фарингит

 • ушна кал

 • вода в ухото, например след къпане или плуване

 • недостатъчно изравняване на налягането, напр. при полет

 • наранявания от памучни тампони, удар или падане

 • чуждо тяло в ушния канал

Болките в ушите трябва да се лекуват навреме. ПродължителнГжа задръжка на течности в средното ухо може да влоши слуха на детето. В дългосрочен план това се отразява негативно на езиковото развитие.

7408 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

コメント


bottom of page