google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM Каква е връзката между захранването на кърмачето и хранителните алергии
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Каква е връзката между захранването на кърмачето и хранителните алергии

Актуализирано: 7.07.2020 г.

Един от основните проблеми, който стои пред специалистите е значителното повишение на хранителните алергии, особено в детска възраст. Изследвайки потенциалните причини, се наблюдава специфика в режима на хранене на бременната жена и кърмачката - той е беден на храни с по-висок алергогенен потенциал, което в голяма степен води и до завишаване на алергичните реакции при бебетата и малките деца. 


Д-р Паола Абаджиева (на снимката) е детски алерголог с дългогодишен опит в наблюдението на деца с алергични заболявания - алергичен ринит, бронхиална астма, атопичен дерматит, хранителна алергия и др. Час за консултация и преглед можете да запишете на тел.: 0877 58 90 40.



От 2012 г. гайдлайнът на Европейската асоциация по детска гастроентерология включва ранно захранване на кърмачетата и с храни с по-висок алергогенен потенциал - например два пъти седмично. По този начин се използва прозорецът на имунна толеранност в кърмаческата възраст и е предпоставка за естествена десенсибилизация на децата.


Вижте във видеото, какво съветва д-р Абаджиева:



67 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page