google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM
top of page
  • Илиана Ангелова

Алергия към никел – кои са симптомите, какво е лечениетоНикелът е метал, който се използва широко в бита и индустрията. Има го в бижута, монети, мобилни телефони, слагат го в рамките за очила, в някои съдове за готвене, пособия за писане. Може да се открие и в някои зъболекарски материали, както и в някои хранителни продукти. Затова не е чудно, че от всички метали, към този най-често се откриват алергии.


При контакт с вещи, храни, които имат никел, имунната система на някои хора може да реагира бурно. Най-честият симптом е сърбящ обрив, но алергията към никел има и други прояви, свързани с кожата. Може да се наблюдават още зачервяване с или без мехури.


Появи ли се веднъж, малко вероятно е алергията към никел да отшуми от само себе си. Най-важната мярка си остава да се избягва контакта с алергена – това са всички предмети и храни, съдържащи никел. Алергиите към никел се установяват все по-често, като жените са по-засегнати.


Ако се борите с подобни симптоми и подозирате, че имате алергия към никел или друг метал, може да се обърнете за диагноза и лечение към д-р Мариана Мандажиева, алерголог и управител на МЦ "Искър" (на снимката долу). Тя приема с направление по НЗОК или свободен прием, като записването е по телефона на 0877589040 или в Супердок.Какви са симптомите на алергия към никел?

Хората с алергия към никел обикновено започват да развиват кожна реакция 12 до 48 часа след контакт с предмет или храна, съдържащи никел. Симптомите на алергия към никел включват:

  • кожен обрив или подутини

  • зачервяване, люспи или други промени в цвета на кожата

  • сухи петна по кожата, които наподобяват изгаряне

  • сърбеж

  • мехури (в много тежки случаи)

Никелът е една от основните причини за кожен обрив, известен като алергичен контактен дерматит. Обривът обикновено продължава от две до четири седмици след излагане.

Човек с алергия към никел почти винаги има локализиран отговор след контакт с предмети, съдържащи никел. Това означава, че алергичната реакция засяга само частта от кожата, която влиза в контакт с никела. Реакция е възможна и при хора, които работят в среда с високо замърсяване на никел - например някои индустриални производства.

Яденето на храни, съдържащи малки количества никел, също може да предизвика имунен отговор, който причинява промени в кожата.

В редки случаи алергията към никел може също да доведе до респираторни проблеми, включително:

  • хрема

  • възпаление на носа

  • астма

  • кихане.


Защо се стига до алергия към никел?

Имунната система стои зад много от биохимичните процеси в организма. Основната цел е да активира клетки, които помагат в борбата с болестотворни причинители като вируси, бактерии, гъбички и др. При някои хора обаче тези процеси се активират от безвредни вещества, наричани алергени. Тяхната имунна система започва да произвежда химикали, за да отблъсне дразнителя и се получава алергия. Подобни са процесите и при алергия към никел.


Важно е да се знае, че такава нежелана реакция може да се получи не само след първи контакт с никел, но и след продължителен досег с този метал.


Как се поставя диагноза алергия към никел?


Алерголог или дерматолог може да постави точната диагноза. Важно е подробно да опишете симптомите, кога са започнали и какво според вас ги влошава. Споделете на лекаря какви лекарства, добавки или нови храни и продукти, сте приемали в дните преди и след появата на симптомите.


За изясняване на диагнозата може да се направи пач тест. Малко количество никел върху пластир се поставя върху кожата. Пач тестовете обикновено са напълно безопасни. Реакция има само при хора, които са алергични към никел. Обикновено 48 часа по-късно лекарят ще оцени тази реакция и ако е необходимо, ще назначи допълнителни изследвания.


Как се лекува алергия към никел?

Няма конкретно лекарство за алергия към никел. Най-доброто лечение е избягването на алергена.

Когато това не е възможно, може да предпише лекарство, което ще помогне за намаляване на симптомите:

·         кортикостероиден крем

·         нестероиден крем

·         перорален кортикостероид

·         перорален антихистамин, като фексофенадин или цетиризин.

Има някои домашни процедури, които също могат да помогнат:

·         каламинов лосион

·         овлажняващ лосион за тяло

·         мокри компреси.

Свържете се повторно с лекар, ако лекарствата не помагат или влошават симптомите. Също и ако почувствате засилено зачервяване, болка или се появи гной в засегнатата област. Тези симптоми може да са признак на инфекция и трябва да се лекуват с антибиотици.


Кои храни съдържат никел и може да предизвикат алергична реакция?


Никелът присъства и в изненадващо голям брой храни и хранителни продукти. Ето няколко примера:

·         черен чай

·         ядки и семена

·         соево мляко и шоколадово мляко

·         шоколад и какао на прах

·         някои консервирани и преработени храни (проверете етикетите)


Обсъдете с лекар подходящ хранителен режим, ако сте алергични към никел. Ето още няколко препоръки за облекчаване на реакциите:


·         Ограничете използването на съдове за готвене от неръждаема стомана;

·         Избягвайте да носите бижута, съдържащи никел, не правете пиърсинг;

·         Избягвайте да носите дрехи с пластмасови или покрити ципове и копчета;

·         Когато ви предстои манипулация при стоматолог, споделете за алергията и се интересувайте какви материали, консумативи се използват;

·         Когато си купувате очила, питайте дали рамките съдържат никел;

·         Ако предстои операция, споделете на лекаря за алергията си;

·         Ако имате такава алергия и работите в индустрия, където често имате контакт с никел (или сплави с този метал), говорете с вашия работодател за възможно преместване.

35 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page