google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Проф. Андреев: При лимфедем отокът е само на единия крак

Проф. Андрея Андреев е един от водещите у нас специалисти по съдова хирургия. Приема пациенти в Медицински център "Искър" с предварително записване на тел. 0877 58 90 40. В интервюто разказва как се диагностицира и лекува лимфедем - лимфен оток на крака.


Какво представлява заболяването лимфедем?


Лимфедемът е хронично заболяване, което се проявява с оток на крайника като резултат от нарушен транспорт на лимфата. Диагнозата може да се постави от опитен специалист, който обръща внимание дали подуването е само на единия крак или на двата, дали отокът е блед или синкав. Трябва да се обърне внимание също така дали пациентът има болно сърце.


Лимфният оток възниква по различни причини и може да бъде вроден или придобит. Придобитият обикновено е в резултат на оперативна намеса при онкозаболяване – на ръката е типично при махане на гръдната жлеза с отстраняване на лимфните възли и облъчване. На долния крайник се получава след махане на матката с допълнително премахване на лимфните възли и облъчване. Тези фактори могат да провокират лимфен оток, който да се прояви по-късно - от една до 3 години. Причината за късния ефект е, че лимфните съдове имат малки колатерали, които компенсират състоянието известно време.


Вижте още от проф. Андреев:
Вроденият лимфен оток в 99% от случаите е на долните крайници, също така в 99% е едностранен. Дължи се на вродена малформация, недостатъчност на лимфните пътища. Бива няколко вида - първият се проявява скоро след раждането, а другият е късен - появява се на възраст 28-30 г. Обикновено се проявява с малък оток около глезена. Често хората отиват при ортопед, който приема, че има травма, започват да слагат топли компреси или парафин, все загряващи неща, от което отокът става още по-голям. Само тази реакция е достатъчно показателна, че става дума за лимфен оток. Той не трябва да се лекува с топлинни физиотерапевтични процедури, те са противопоказани.


Как се поставя диагнозата?


Лимфният оток на долния крайник се диагностицира със симптома на Стемер. Ако върху 2-я пръст на стъпалото не може да се образува кожна гънка, това е знак, че има лимфен застой. Никакви допълнителни изследвания не са необходими. Винаги е важно да се измери обиколката на крака, може с обикновен сантиметър.


Кое лечение дава най-добър ефект при лимфедем?


Оперативното лечение вече не се прилага. Там става дума за сложна микрохирургия на фините съдове. Хирургът работи под микроскоп, тежка операция е, а резултатите не са задоволителни.


Много по-добри резултати се постигат с деконгестивната терапия, чиято цел е намаляване на отока. Тя се състои от няколко елемента, като основата е мануалният лимфен дренаж по Фадер. Той представлява масажни техники, които обаче се прилагат само от добре обучен физиотерапевт и движенията започват от ханша, независимо, че кракът е отекъл долу. Няма нищо общо с нормалния масаж, движенията имат за цел да изтласкат лимфата. В допълнение се прилагат автокомпресивни превръзки. Кракът се увива с пружинираща тъкан, подобна на дунапрен. Отгоре се слага специален бинт, който не се разтяга. Така се получава специфична многослойна превръзка, която избутва нагоре лимфната течност. Може да се постигне много добър резултат в началните стадии. След това обаче трябва да се носят еластични компресивни чорапи с висока компресия, за да не се допуска ново отичане на крайника. Понякога се налага два пъти годишно да се правят процедурите по деконгестивната терапия.


Преди години се прилагаха операции с изрязване на подкожните фасции, но след нея кракът изглеждаше по-зле, отколкото преди. Ефектът от деконгестивната терапия е по-добър.


Има ли значение храната? Трябва ли да се избягват определени продукти?


Храната няма значение като цяло, но наднорменото тегло утежнява проблема, затова да се внимава с калориите. Препоръчвам да се намали солта. Причината е, че се увеличава задържането на вода и оттам и отокът. Колкото се може по-малко кракът да виси надолу. Да се предпочита седнало и легнало положение. Когато пациентът стои прав, да носи предписаните му еластични чорапи.


Накрая искам да подчертая, че лечението на лимфедем е възможно, затова трябва рано да се търси специалист! Единственото неудобство е, че НЗОК не заплаща за рехабилитационите процедури, които описах. Необходими са поне няколко десетки процедури в един курс, понякога се налага да се повтарят през няколко месеца и на пациентите се събират доста разходи.


Познава ли се заболяването, бъркат ли го с друго?


Често при мен идват пациенти с лимфедем, на които е поставена диагноза

тромбофлебит. Лекували са ги с медикаменти за венозен застой, което няма как да доведе до успех. С правилната диагноза започва и точното лечение.

5829 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page