google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Алергичен ринит - симптоми и диагноза

Алергичният ринит представлява общо понятие, което обединява алергия към полени, акари в домашния прах, плесени или домашни любимци. В МЦ "Искър" може да запишете час при д-р Мариана Мандажиева, алерголог, и при д-р Паола Абаджиева, детски алерголог. Те приемат както с направление по НЗОК, така и на свободен прием.

Алергията към полени, позната още като сенна хрема или алергичен риноконюнктивит има специфични симптоми:

  • сърбеж в носа и очите;

  • пристъпно кихане;

  • обилна водниста секреция от носа;

  • запушен нос;

  • зачервени очи;

  • дразнене и сърбеж на очите.

Към тези симптоми, които на нашата географска ширина се проявяват през пролетта, лятото и по-рядко ранната есен, нерядко може да се прибавят и симптоми на астма – пристъпна кашлица, задух и свирене на гърдите. Най-често алергените са поленови зърна от треви, дървета и плевели, по-рядко плесенни спори.


В кои случаи симптомите траят през цялата година?


Симптоми на алергичен ринит и алергичен конюнктивит може да има през цялата година. Тогава алергията се причинява от акарите в домашния прах, космите и пърхута на домашните любимци – котка, куче, заек, морско свинче, някои плесени, както и кон и хлебарки.

Атопични заболявания - какво е това?


Групата от заболявания алергичен ринит, атопичен дерматит и бронхиална астма са известни под името атопични заболявания. Атопията е склонност на организма да произвежда специфични IgE антитела в кръвта и в кожата след среща с конкретен алерген. Това се осъществява в резултат на генетична предиспозиция и вероятността да се прояви едно атопично заболяване е по-голяма, ако родителите имат алергичен ринит, астма или атопичен дерматит.


Сенсибилизацията (положителните IgE aнтитела в кожата и в кръвта) е причина в много случаи алергичният ринит да се предшества или последва от атопичен дерматит и по-често от бронхиална астма.


Диагностиката на атопичните заболявания, и в частност на алергичния ринит, съчетава прилагането на кожноалергични тестове, кръвни тестове с алергенни екстракти за доказване на наличието на специфични IgE антитела и молекулярна алергологична диагностика.


Кога кои тестове трябва да се приложат, взаимно заменяеми ли са те и каква е прогностичната им стойност, се определя от специалиста алерголог според конкретния пациент.1347 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page