google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Защо все повече хора имат алергии

Едно от обясненията на въпроса, защо все повече хора се оплакват от алергия, са епигенетичните промени, т.е. влияния върху активността на гените от околната среда. Замърсяването на въздуха, употребата на много сапун, дезинфектанти, водят до промяна в нашите гени. Високият процент се дължи и на все по-високата информираност, разпознаване, диагностициране на алергиите, казва д-р Мариана Мандажиева, алерголог и управител на МЦ "Искър" (приема пациенти по НЗОК, осигурител и свободен прием - тел. 0877589040, 0876962575).

Влияят още праховите частици, храните, начинът на хранене като вегетарианство, безглутенови и други диети. Всичко това се отразява на микробиома в организма, основно в червата. Именно тези полезни бактерии ни предпазват от алергичните заболявания.

Най-честите алергии са алергичен риноконюнктивит, алергична бронхиална астма, атопичен дерматит, хранителни алергии, медикаментозна, инсектна алергия (оси, пчели) и др. Не се знае кое точно влия за отключване на алергиите, във всяка възраст има някои особености. Например алергичният ринит е най-често в училищна възраст, хранителните алергии – в детската градина, медикаментозната се среща по-често при възрастни, които приемат повече лекарства.

Може ли да се направи профилактика на алергиите?

Да, за някои. Нека майките се отнасят с повишено внимание към риска от хранителната алергия в ранна детска възраст. Рискът е повишен при деца, чиито майки имат атопичен дерматит или няколко алергични заболявания.

Такива деца трябва да бъдат захранвани по-рано. Късната среща с храните води до развитие на хранителна алергия.

Може ли с тестове предварително да се разбере, към какво е алергично детето?

Не е необходимо. Достатъчно е да се познават храните с висок потенциал за алергия – яйца, ядки (особено фъстъци), краве мляко, соя, пшеница, риба и морски дарове. Вниманието да бъде заострено при първо даване на такива храни. Да се следи за възможни симптоми като обриви, отоци, повръщане, отпускане на детето, дори загуба на съзнание в по-тежки случаи.

За кого рискът от алергия към лекарства е по-голям?

Вниманието ни трябва да бъде повишено, особено когато се налага да приемаме повече медикаменти наведнъж. Например антибиотици, аспирин, хапчета за болка и температура, дори витамини. Може цял живот да сме приемали аспирин и на 50 г. да се получи първа алергична реакция.

Може ли да израстнем алергия или пък да имаме и тя да се прояви късно?

Разбира се, има много фактори, които влияят за проявата на алергия, не е само алергенът. Значения имат още дали сме приемали алкохол, медикаменти, определена храна, какво е състоянието на психиката, нивото на стрес, има ли недоспиване. Това са ключови фактори за тежки алергични реакции към медикаменти и не само.

От друга страна, израстването на алергията също е възможно. Съзряването на стомашната лигавица с времето пречи на хранителните протеини да попаднат извън нея и да причинят алергична реакция. Инхалаторната алергия към акари, към полени също отшумява с възрастта или поне става по-лека.


Възможно ли е стресът да провокира алергия и как става това?

Това е основен фактор. Стресът въздейства посредством хормонален дисбаланс, той нарушава кортизоловото ниво на организма, смущава циркадните ритми, пречи на обичайното редуване на активна фаза и почивка. Това води до изява на алергичните заболявания. Те също имат циркаден ритъм – симптомите им са по-тежки късно вечерта, когато адреналинът пада, рано сутрин или през нощта.

Стресът е един от факторите, които спомагат за обостряне и поддържане на алергията. Кожните алергии, астмата се влияят в по-голяма степен от стреса.

Кое провокира уртикарията?

В известен процент случаите на уртикария може да са свързани с хранителна алергия – по-горе изброихме по-рисковите за това храни.

Острата уртикария протича в рамките на 6 седмици. Ако продължи по-дълго, вече говорим за хронична форма. Тя може да бъде спонтанна – без видима причина, или индуцирана - да се провокира от външни фактори като студ, топлина, слънева светлина, изпотяване, физическо усилие и др.

Обикновено хранителната алергия няма място в проявата и протичането на хроничната спонтанна уртикария. Пациентите винаги търсят някаква причина и все се съмняват, че е от храна. За съжаление, проблемът е по-дълбок и труден за разгадаване. Когато няма алергия и е спонтанна уртикария, тя винаги отминава с времето.

Сега е сезонът на пролетните алергии, какво ще посъветвате засегнатите?

Да, сега в настъпление са алергичният риноконюнктивит, сенната хрема. Да припомним, че симптомите при тях са задно носно стичане, обилен секрет от носа, зачервяване и сърбеж в очите. Често ги бъркат с вирусни инфекции, защото алергичното възпаление причинява значителен оток на носната лигавица. Затварят се отворите на носните кухини и наистина може да се развие остър синузит. Но ги няма другите признаци на инфекция - температура, непреодолимата умора, болки в мускулите и тялото.

Моят съвет към хората с инхалаторни алергии е да носят със себе си маска. Тя пази не само от вируси, но и от полените, които полепват по лигавицата.


358 преглеждания1 коментар

Последни публикации

Виж всички

1 Comment


valeri ribarev
valeri ribarev
Apr 30, 2023

От дете имах алергия по време на цъфтежа на тополите и към домашен прах.

Толкова силна алергия, че не можех да дишам.

В пети-шести клас ходех на инжекции против алергията, два пъти в седмично. Може би от инжекциите имаше някакъв ефект, но не особен. Ходил съм също на Сандански и Ракитово.

Излекувах се към 20-тата си годишнина, когато за 4 месеца от края на зимата, до началото на лятото работих като ел. техник на морето. От тогава пролетно време най-много да ме засърби носа и толкова.

Причината за алергиите (поне в моя случай) е замърсения въздух - като бях в казармата в Хасково (1992г., преди да се излекувам ) казах на лекарите, че не мога да тичам защото се задъхвам…

Like
bottom of page