google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Как да изберем спрей за нос при деца

Спреят за нос обикновено е неразделна част от терапевтичната схема при инфекциите на горните дихателни пътища както при възрастните, така и при децата. Повечето се продават без рецепта в аптеките и родителите се чудят, кой е най-подходящият препарат за техния случай. Водещият детски УНГ лекар д-р Любен Попов помага да се ориентираме и да направим правилен избор в интерес на най-малките (Телефон за записване 0889 311 550). Ето неговите съвети.Преди всичко огледайте опаковката или ако сте попаднали на реклама, обърнете внимание на съставките на спрея за нос. Най-общо казано, има няколко вида:

Овлажняващи и почистващи (на основата на физиологичен разтвор, морска вода и др.);

  • Съдосвиващи (често към основното лекарство има и успокояващи, овлажняващи съставки), най-често ксилометазолин;

  • Противоалергични (те се предписват рядко при вирусни инфекции);

  • Подсушаващи - коларгол;

  • Антибиотични (продават се с рецепта).

Когато хремата при децата е обикновена, спрейовете, базирани на физиологичен разтвор (0,9% натриев хлорид), са изключително ефективни. В препаратите по аптеките често има добавени хиалуронова киселина, билкови екстракти. Тези добавки обаче не са толкова важни, повечето пациенти ги възприемат субективно като вкус или аромат.


По-важното е да се прецени правилно дали малкият пациент е за хипертоничен, за изотоничен разтвор на натриев хлорид или за т.нар бейби вариант. Може да се обърне внимание и на големината на разфасовката, така че да стигне за по-дълго време.

В обикновения случай пръскането с най-обикновен физиологичен разтвор от банка е абсолютно достатъчно. Условието е да се прави както и колкото често трябва.

Някои от спрейовете с физиологичен разтвор са обозначени за бебешка възраст. Отличават се с това, че са олекотени и имат по-ниско налягане в сравнение с тези за по-голяма възраст.


За по-големите деца има нова група спрейове - хипертонични разтвори на натриев хлорид. Като сила на действие те са между обикновения физиологичен разтвор и капките за нос. Използването им е подходящо при продължителни хреми, когато вече са използвани други капки за нос, чието приложение не бива да надвишава определен период. Хипертоничните разтвори позволяват хем да не се привиква към другите капки, хем да се полага грижа за нослето и то да не се разранява.


Вижте още:


От каква възраст може да се използва ксилометазолин

Капки и спрейове с ксилометазолин са много разпространени под различни търговски имена (именно затова е важно да се чете състава на лекарствата). Популярен е, защото е евтин. На повечето такива препарати пише, че са подходящи за деца над 2 г. Основният ефект на ксилометазолина е съдосвиващ. При най-малките деца под 2 години поради незрялостта на нервната система организмът има склонността да реагира на локални дразнения с цялостна реакция. Едно пръскане на съдосвиващ спрей за нос може да доведе например до бронхоспазъм , който е изключително животозастрашаващ. Тези случаи са изключително редки, но не са изключени.

Това е причина съдосвиващите капки за нос да се използват изключително внимателно при най-малките. Може да се предпишат и на тях, но наистина изключително селективно и с внимание. Даваме ги например при кърмаче или малко дете, което поради запушването на носа не може да се храни, не може да диша дори след направени промивки. Използват се по-рядко и с повишено внимание.


Какъв е ефектът от лекарствените вещества в самия нос?


Основната функция на повечето капки или спрейове за нос е да отбъбват носната лигавица, т.е. да свиват кръвоносните съдове, които кръвоснабдяват носната лигавица. Другата им задача е да подсушават лигавицата. Физиологичният разтвор няма такива функции - неговата задача е да поддържа носа чист от секрети, като не позволява на вируси и бактерии да се закрепват за лигавицата и да проникват в дълбочина. Третата често използвана група са антибиотичните капки, които не са направени за нос, а за ушите или очите. Използват се обаче и за лечение на бактериални инфекции в носа. Както може да се очаква от всеки антибиотик, те ликвидират бактериите по повърхността на лигавицата на носа и носоглътката. Не отпушват носа и не го подсушават.

1280 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page