google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Сополите при бебета - как да се справим

Сополите при бебета изглеждат драматично, защото кърмачетата не умеят да си издухат секрета от носа. В никакъв случай обаче родителите не бива по свое усмотрение да започват самолечение с обикновени капки за нос, каквито се дават на по-големите деца или на възрастните, съветва д-р Любен Попов, детски УНГ специалист. Записване на час на тел. 0889 311 550.Това, което изглежда като хрема, не винаги е инфекция, предупреждава специалистът. Наличието на сополи в ранна детска възраст може да е физиологично. Дължи се на това, че неврохуморалната регулация на крехкия детски организъм е несъвършена и може да реагира на различни дразнители - температура, прах, с отделяне на секрет. В тези случаи от носа изтича секрет, но не е истинска хрема, а защитна реакция на организма.


Обикновените капки за нос може да имат тежки странични ефекти


Капките за нос са забранени при деца под 1 г. Допустимо е само при тежки индикации, когато детето не може да се храни и евентуалните рискове отстъпват на заден план. Обикновените капки за нос могат да имат тежки странични ефекти на тази възраст. Причината е в нервната система на детския организъм, която може да доведе до генерализиран отговор на локални дразнения. Впръскването на капките за нос, които имат за цел свиване на носната лигавица, може да предизвикат подобни реакции в други части на детския организъм. При едно бебе това може дори да завърши фатално, предупреждава д-р Попов.


Затова той предписва капките за нос само при усложнения, когато бебето по никакъв начин не може да се храни. Само тогава рискът е оправдан, казва той. Физиологичната, както и нефизиологичната хрема се лекуват при бебето само и единствено с разтвор на натриев хлорид 0,9%. В момента вече има и специални бебешки физиологични разтвори, които са дори с по-ниски концентрации на натриев хлорид и са специално разработени за тази възраст. Трябва да помним, че нослетата на бебетата лесно може да се увредят, защото лигавицата им е много чувствителна.

Алергична хрема при деца до 2 г. е рядко срещана, защото не са имали време да се алергизират. Алергиите в бебешка възраст обикновено са хранителни, другите са голяма рядкост.


Антибиотик при бактериална инфекция - кога е уместно


Най-честата бактериална инфекция при най-малките е със златист стафилокок. Това е бактерия, с която бебето може да се зарази от майката още при самото раждане. Може да се наложи използването на антибиотик, ако наблюдаващият лекар препоръча.

“Специалистите в микропедиатрията се занимават с този проблем, понякога се налага да се включи и антибиотик - венозен, по-рядко антибиотични капки за нос, които са с доста странични ефекти при бебетата”, коментира детският УНГ специалист.


Как да се ориентираме, кога проблемът е сериозен


Запушеното носле и сополите се приемат драматично от родителите, когато детето е съвсем малко. Как обективно да преценим, кога състоянието е сериозно?

Основният критерий за оценка е храненето - когато бебето суче, независимо дали от гърдата или от бутилка, диша през носа. Нослето на бебето е с много малки размери - просветът е няколко милиметра. Дори малко запушване се усеща сериозно. Основният ориентир за лекаря е способността на детето да се нахрани без почивка.

Нослето може да се промива, но не бива да се почва с капките. Употребата им трябва да е само след консултация със специалист. Няма значение дали капките са антибиотични, коларголови или обикновени съдосвиващи. Промивки с физиологичен разтвор обаче може да се правят спокойно с желаната честота.


Как да почистваме правилно нослето


На пазара има различни приспособления, които работят на принципа на вакуума. Някои са с накрайник за смучене, а други се слагат на прахосмукачката. Въпрос на предпочитание е, кое да се ползва, съветва лекарят. Има например деца, които се плашат от шума на прахосмукачката. По отношение на ефективността - колкото по-силна е аспирацията, толкова по-ефективен е методът.

Разнасят ли сополите инфекцията надолу


Много родители се опасяват, че сополите може да пренесат инфекцията надолу по дихателните пътища. Всъщност не те са истинския виновник. При натрупване на сополи се влошава дишането. Бебето диша през устата, а нефилтрираният въздух отива към белия дроб. Тогава може да възникнат усложнения, свързани със синусите, долните дихателни пътища и ушите на малките деца. По-несъвършената физиологична система при тях, анатомичните разлики от организма на възрастния са причина за предаване на инфекцията към ухото.


Кои билки, народни средства работят


Българите по принцип обичат народната медицина. При децата използването й трябва да става предпазливо. Все пак има някои домашни рецепти, които може да се прилагат. Една от тях е за капки за нос с лайка. Имайте предвид, че лайката е много силен алерген въпреки противовъзпалителното си действие, припомня д-р Попов. Затова при деца се използва в много ниска концентрация. Приготвя се разтвор с 50 мл вода. След завиране се слага една равна чаена лъжичка от билката, запарва се и се филтрира. Държи се на тъмно. След това с капкомер може да се слагат по две капки във всяка ноздра няколко пъти дневно. Тази концентрация не би трябвало да провокира алергична реакция, но въпреки това не е редно да се ползва при всяка хрема. В случай, че детето прави чести хреми, домашните капки с лайка може да са част от арсенала. Но ако ги слагаме 5-6 пъти в годината, вероятността да алергизираме детето е много голяма, пояснява УНГ специалистът.


За друг популярен продукт - пчелният клей, съветът му е да не се използва при малки деца. “Сред майките са много модерни капките на основаната на клей. По принцип до 1 г. не се дават пчелни продукти. Във възрастта от 2 до 5 г. също трябва много да се внимава. Някои родители използват разтвори на основата на клей, а други директно слагат в носа готовата настойка с пчелен клей. В клея има веществ,а каквито има и в меда.


Виждал съм много тежки алергични реакции при деца вследствие на пчелен клей. Смятат, че като е натурално и естествено е добро. Само че носната лигавица не е като тази в устата и може сериозно да се увреди”, казва д-р Попов.

53 135 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page