google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM Как да разпознаем, че детето има хранителна алергия
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Как да разпознаем, че детето има хранителна алергия


Между 5 и 10 процента от съвременните деца страдат от някакъв вид хранителна алергия, като този процент нараства главоломно.


Най-честите хранителни алергени при децата са


тези, които се съдържат в:

  • яйцата;

  • кравето мляко;

  • рибата и рибните продукти;

  • ядките;

  • соята;

  • пшеницата.


Алергична проява в следствие на хранителна алергия може да се появи още в най-ранна детска възраст - при захранването на 1-2 месечни бебета при захранване с краве или хуманизирано мляко.


Признаците на алергия от храна


бри бебетата са: отоци, уртикария, а в по-тежките случаи - повръщане, разстройство, ларинго и бронхоспазми. Тези симптоми могат да се проявят от минути до 2-3 часа след приема на храната. При по-големите деца, които развиват такъв тип алергии, най-тежките случаи могат да завършат с анафилактичен шок. Това са т.нар.

остри алергични реакции, протичащи по механизма на IgE медиираната сенсибилизация.

При деца, особено в ранната възраст, след прием на краве мляко се появяват силни коремни колики, метеоризъм, запек, в по-тежките случаи - разстройство. Затова в случаите, когато няма доказано наличие на гастроезофагеален рефлукс, трябва да се изследва за хранителна алергия.


Д-р Паола Абаджиева е детски алерголог с дългогодишен опит в наблюдението на деца с алергични заболявания - алергичен ринит, бронхиална астма, атопичен дерматит, хранителна алергия и др. Час за консултация и преглед можете да запишете на тел.: 0877 58 90 40. Д-р Абаджиева обяснява още как се диагностицира хранителната алергия, израства ли се с възрастта и какво трябва да знаят родителите:




661 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page