google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM Кожноалергично тестуване - IgE антитела
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Кожноалергично тестуване - IgE антитела

Актуализирано: 13.11.2019 г.



Метод за количествено определяне на общи IgE антитела в кръвта


Определянето на общи IgE антитела насочва към наличие на атопично заболяване – алергичен ринит, астма и атопичен дерматит. Повишени общи IgE може да има и при други заболявания като хроничен хиперпластичен синузит, уртикария, неатопична астма, паразитни инфекции, имунодефицити, някои злокачествени заболявания.

Изследването на общите IgE антитела едновременно с изследване на специфични IgE антитела, повишава точността на диагнозата и вероятността за откриване на провокиращия заболяването алерген.

Нормалните стойности на общи IgE антитела не изключват наличието на алергично заболяване.

Серумната концентрация на IgE е възрастово обусловена, с различни нормални стойности за съответната възраст.


Специфични IgE антитела

Koличественото определяне на специфични IgE антитела в кръвния серум, подобно на кожноалергичното прик тестуване е метод, който позволява откриване на специфичния алерген, идентифициране на стадия на сенсибилизация, предприемане на мерки за избягване на алергена и евентуално започване на специфична имунотерапия (лечение с алергенна ваксина).

Положителният резултат при кожните проби невинаги е идентичен на клинично изявено алергично заболяване.


Предимства на кръвния тест за определяне на специфични IgE антитела е


липсата на възрастови ограничения, не се налага спиране на антихистаминовата терапия и може да се проведе и при наличие на обширен кожен обрив, когато е трудно провеждане на кожноалергично тестуване.


Определянето е количествено от 0-100 kUA /l в класове.

Серумният тест за изследване специфични IgE антитела позволява изследване на чувствителност (алергия) към изключително богат набор от инхалаторни алергени като полени, домашни микрокърлежи, хлебарки, епидермални и животински протеини от домашни и диви животни и птици, алергени от домашни любимци, плесени, дрожди и микроорганизми, инсекти като оса, пчела, комари, огромен набор от храни, медикаменти, дезинфектанти. локални анестетици и йодконтрастни вещества, инсулин.

Изследването на специфични IgE антитела в кабинета се извършва по технология / метода на ImmunoCAP – Phadia, световен лидер в производството на специфични и общи антитела.



 
428 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page