google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Трябва ли да се откажем от клечките за уши


Ушната кал често се приема като нещо, което задължително и щателно трябва да се чисти. Не се подвеждайте обаче по думата “кал”! Този секрет всъщност има важна функция в ухото, по-конкретно в ушния канал и в никакъв случай не е само нещо мръсно. Д-р Марияна Мандажиева е специалист по алергология и УНГ. Може да ви посъветва по всички въпроси, свързани с болка, сърбеж и дискомфорт в ухото, както и намален слух. Можете да си запишете час при нея на тел. 0877 58 90 40.


За какво всъщност служи ушната кал?

Основната й роля е да овлажнява слуховия канал, но също и да извежда навън фините “отпадъци” от ухото. В този секрет има прахови частици, мъртви клетки кожа и фини косъмчета от кожата ни. Предпазва ухото ни от сърбеж, свързан с прекалена сухота. 

Понякога ушната кал се натрупва повече и може да причини влошаване на слуха. Други държат на стриктната хигиена или пък по неизвестна причина ухото сърби. Има и други причини, които ни карат да посягаме към клечките за уши. 

Виждала съм и пациенти, които си чистят ушите с подръчни материали - куки за плетене, остри предмети. Това е рисковано и може да причини нараняване на ушния канал и тъпанчето.

Какво да правим с „тапите“ от ушна кал

С клечките за уши някои хора само натикват ушната кал по-дълбоко в канала. Така тя се втвърдява с времето и образува твърда бучка, която в определени случаи трябва да се извади от УНГ лекар. Клечките за уши са опасни главно поради твърдата си част. Прекалено енергичното им използване може да причини разраняване на нежната кожа в ушния канал. А памучето на върха на клечката може да се отдели и да заседне там. Тогава пак ще трябва да се търси помощ от лекар. 


Спрейовете за почистване на ушите са по-скоро за превенция на тапите от ушна кал. Трябва да се има предвид, че някои хора може да реагират със свръхчувствителност към тези разтвори. При вече образували се твърди тапи спрейовете може и да не помогнат, тъй като те размекват само външната част на “тапата”, а самата тя си стои заседнала в ухото.


Още по-опасни са острите метални предмети, с чиято помощ доста хора се опитват да “почешат” или почистят ухото. Рискът от нараняване е доста голям, като може да засегне не само кожата на ухото, но и тъпанчето.


Честото измиване на ушните канали със сапун или шампоан също не се препоръчва. То можа да причини контактна алергия с изсъхване на кожата, силен сърбеж в ушите и образуване на люспи. При моя пациентка с хронична екзема със засягане само на кожата на ушите, се установи контактна алергия към парфюми. Пациентката се излекува след спиране употребата на шампоани, омекотители, прахове за пране и средства за лична хигиена съдържащи аромати.


Как правилно да чистим ушите

Поддържането на добра хигиена при здравите хора не изисква големи усилия. Нещата до голяма степен се случват от само себе си. Фините косъмчета в канала изтикват ушната кал към външната част на ухото. Това движение се подпомага от мускулатурата при дъвчене. Всичко, което трябва да се почисти, може да се измие под душа. За подсушаване използвайте тънка памучна кърпа или салфетка, усукана леко като фитил. Така няма опасност да се наранят кожата или тъпанчето. 

Разбира се, може да се използват и традиционните клечки за уши, но внимателно и без излишен натиск!


Капка мазнина срещу сърбежа в ухото

Кожата в ушния канал е подобна на тази по други части на тялото. Напълно е възможно сърбежът в ухото да е провокиран от това, че тя е прекалено суха. Помощни инструменти в случая не са нужни. По-добре опитайте първо с пипета да капнете капка зехтин или дори обикновено олио. При следващото ходене под душа ще измиете излишната мазнина. И не прекалявайте със сапуна.

2088 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Коментари


bottom of page