google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM
top of page
 • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Хранителната алергия може да засегне и червата

Хранителната алергия протича различно, затова навременната и точна диагноза от алерголог е задължителна. Д-р Марияна Мандажиева (тел. за записване на час 0877589040) обяснява, кои са най-важните неща, които трябва да знаете за диагнозата и първи стъпки от лечението.

Най-общо хранителната алергия се разделя на три типа:

 • Алергия от бърз тип с участие на специфични IgE антитела, които могат да се докажат посредством кожноалергични тетове и/или кръвни (серумни) тестове. Тя се проявява с кожни обриви – уртикария, отоци, астматичен пристъп, остра хрема, спазъм на ларинкса, диария, повръщане, орална алергия и анафилактичен шок.

 • Вторият основен клас алергични реакции са без производство на специфични IgE-антитела. Те протичат бавно със засягане само на червата. Това е групата на ентероколитните синдроми, предизвикани от хранителни протеини. Такъв е случая на алергията към кравето мляко в ранната детска възраст, която протича с диария, колики и кръв в изпражненията.

 • Третата група хранителни алергии са смесени с участието и на антитела, и на клетки на имунната система – лимфоцитите. Вторично се включват като основен играч в имунното възпаление еозинофилите и затова са наречени еозинофилни езофагити и еозинофилни ентероколити.

Може ли да се израсне алергията към храна?


Важно е да се разпознават острите, от бърз тип алергични реакции към храни, които може да са опасни за живота. Една шеста от хората на земното кълбо смята, че имат хранителна алергия. Процентът на страдащите от истинска хранителна алергия (с участие на имунната система, и по-точно – протичаща с алергични реакции от бърз тип в рамките на един час от консумация на определена храна) се оценява на 1-2 % от населението над 18 годишна възраст. Храните, които най-често причиняват хранителна алергия са:

 • краве мляко;

 • яйца;

 • фъстъци;

 • дървесни ядки;

 • соя;

 • морски дарове и риба;

 • в по-редки случаи – пшеница.


При някои храни се развива хранителен толеранс рано в детството. Това се отнася за мляко и яйца. При други като фъстъците, а в някои случаи риба и ядки, алергията остава за цял живот.


Алергия или непоносимост?

Макар, че хранителната алергия е характерна за детската възраст, към нея има голям всеобщ интерес. Сред възрастното население при нежеланите реакции към храни се отъжествява хранителната алергия с хранителната непоносимост.


Хранителната алергия е нежелана реакция към храна с участие на имунната система, която се случва при всеки повторен контакт с храна, както при консумация на храната, така и при допир с нея в тежките случаи. Чували сме за случаи на анафилактичен шок след целувка например при хора с алергия към фъстъци или яйца. В киното тази тема се използва много ефектно.


Точната диагноза, конкретната храна, избягване на контакта с нея, обучението за реагиране и овладяване на острите алергични реакции е дълъг процес, в който участват се извършва от тандема пациент и алерголог. участниците в който понякога остават в контакт и приятелство за цял живот.

888 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Kommentare


bottom of page