google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Хранителна непоносимост или самовнушение?

Актуализирано: 30.10.2020 г.

Много пациенти следват някаква диета с изключване на определени продукти или цяла група храни. Вярват, че това е добре за здравето им. Дали обаче наистина е така?

В психологията е известен т. нар. плацебо-ноцебо ефект. Това е, когато човек си внуши, че дадено лекарство, добавка или храна му влияе добре или зле. Ако вярва, че са полезни, то тогава той е склонен по-често да изпитва благотворното им влияние, без това да е така наистина. Вярно е и обратното. Много хора например вярват, че глутенът причинява хранителна непоносимост. Тогава те реално може да изпитат симптоми, без да имат такава чувствителност, само по силата на това самовнушение.

Ето какво казва още Велина Христова, специалист по психология на храненето. Тя консултира пациенти в МЦ "Искър".


Какво е концепция за потвърждаване?


Това е склонността на хората да потвърждават информация, която съвпада с вече съществуващи убеждения. Ако вярвате, че дадена храна е вредна, ще обърнете повече внимание на информация, която потвърждава вашата концепция. Обратното също важи: четем в интернет, че дадена храна е вредна, но това не съвпада с нашата нагласа. Тогава сме по-склонни да подминем тази информация.

В други случаи пък сме склонни да приемем, че между две неща има връзка, само защото те се случват едно след друго. Болни сме от настинка, започваме да приемаме някаква добавка или храна. Така или иначе настинката ще отмине след няколко дни. След време обаче може да свържем това оздравяване с приема на тези храни или добавки.


Още един интересен пример, свързан с емоционалното ни състояние. Имаме суперпериод от живота си с много успехи в работата, положителни емоции и приповдигнато настроение. По същото време решаваме да започнем нов хранителен режим. След време може да припишем хубавото настроение от прекрасния етап в живота ни със самия хранителен режим. Всъщност най-вероятно причинно-следствена връзка няма.


Проучване за безглутеновата диета

През 2018 г. в България проведохме проучване върху безглутеновата диета, която е така популярна напоследък. Оказа се, че около 25% от хората, които спазват такъв хранителен режим и твърдят, че се чувстват по-добре от това, всъщност изобщо не знаят в кои храни се съдържа глутен.


С това изследване искахме да проверим причините, поради които хората се подлагат на популярната безглутенова диета, и тяхната информираност. Оказа се, че по-голяма част от тях сами си поставят “диагнозата” и проверяват информацията само в интернет. Едва 30% се допитват до лекар. Причината за започване на този режим е автоимунно заболяване, хранителна непоносимост. Немалък процент са хората, които твърдят, че започват този начин на хранене заради подобряване на теглото и общото здравословно състояние. Разбира се, научно това не е доказано по никакъв начин.


Здравословно хранене или безсмислено ограничаване?


Здравословното хранене е актуална тема, но следването на разни крайни режими крие своите рискове. В повечето случаи информацията, въз основа на която се започва диетата, се базира на непроверени и недостоверни източници. В интернет има доста мнения на неспециалисти, които обаче влияят на хората и на нагласите им.

Ограничаването на определени храни може да повлияе неблагоприятно на здравето, да причини дефицити на минерали, витамини и други важни вещества. Покрай тази мания се появиха много общности в интернет, които разменят помежду си недостоверна информация, подкрепяща техните вярвания. Това също крие своите рискове, най-вече за хора, които са предразположени психически. Някои от тях имат фиксация върху храненето, а следването на определени личности или групи в социалните мрежи може да причини при тях хранително разстройство.


Как помага психологът?


При наличието на медицински проблем, който налага започването на нов хранителен режим, психологът помага преходът да бъде по-плавен и поносим. Съдейства изключването на дадена храна да стане по-лесно, без да се нарушава качеството на живот на човека. Ако пък човекът се е самоограничил, без да е налице медицински проблем, то тогава може да се видят кои са истинските причини, които карат човека да отиде в тази крайност. Те невинаги са свързани със самото хранене.

102 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page