google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Алергиите имат комплексен характер и правилната терапия играе ключова роля

Актуализирано: 13.06.2019 г.Д-р Марияна Мандажиева отговаря на въпросите: Какво представлява алергията; Кога трябва да се лекува алергичния проблем; Какво представлява алергологичното изследване; Какво е правилното поведение при доказана алергия:


От 1906 г. в повече от едновековната си история за медицинската практична и научна общност терминът АЛЕРГИЯ е бил както конкретно понятие, така и въпрос на гледна точка. Създателят на концепцията за алергията и на термина „алергия“ австрийският педиатър Клемент фон Пирке едва ли е предполагал, че “ алергията “ ще завладее улицата и ще се превърне в термин-чадър, обединяващ както много заболявания, така и нещо досадно, неясно и смущаващо.


Много често пациентите ни питат дали, ако по-рано бяха взели мерки, щяха ли да се предпазят от алергия. Много майки имат угризения, че не са подложили по-рано детето си на диета.


В алергологията никога не е късно за лечение и профилактика,
а понякога прекалените действия могат да вредят или да Ви лишат от много човешки удоволствия.


Целта на едно обстойно алергологично изследване е откриване на провокиращия алерген. Много важно е да ни дадете повече информация за домашната и работна среда, за наличието на хоби и занимания в свободното време, и ако имате документация за провеждано лечение много време назад.

Следват кожноалергични проби и кръвни методи на изследване, които за огорчение на пациента невинаги са положителни. Не се отчайвайте, отрицателните тестове също поставят диагноза. Понякога заболявания като локален алергичен ринит, медикаментозната алергия, протичаща по друг тип алергична реакция, хранителна непоносимост, или автоимунно заболяване и имунен дефицит тестовете, са отрицателни.


Срещата на организма с алергените става през кожата, при вдишване през дихателните пътища или чрез храната. При едно и също заболяване, като например атопичния дерматит, проникването може да стане през кожата, чрез вдишване или чрез храната.


Затова ние анализираме задълбочено отделното алергично заболяване и отделния пациент и съчетаваме много методи на тестуване:

  • кожни с убождане;

  • епикутанни с лепенки

  • кръвни тестове с различна насоченост

  • провокационни тестове, за да поставим най-точната диагноза


С особено внимание подхождаме при данни за алергия и предстояща операция, хирургична манипулация и йодконтрастно изследване, при бременни с алергично заболяване и необходимост от някакво лечение, наличието на много други заболявания у един пациент, налична вирусна инфекция и необходимост от много лекарства едновременно.


Един въпрос, който тревожи със сигурност всички родители е алергията към ваксини и рискът от имунизация. В кабинета по алергология ще отговорим на всички Ваши неизвестни.


Поради комплексния характер на алергичните болести понякога е немислимо поставянето на диагнозата и решаването на проблема на пациента без консултация с други специалисти като дерматолози, УНГ, гастроентеролози, диетолози, ревматолози, пулмолози и педиатри.

58 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page