google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM Как да различим алергия от леко протичащa инфекция с COVID-19?
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Как да различим алергия от леко протичащa инфекция с COVID-19?

Няма данни хората с алергии, или склонни към алергични състояния да боледуват по-често от новия коронавирус. На тях обаче също може да се случи, да се разболеят от COVID-19. Д-р Мариана Мандажиева, алерголог в МЦ "Искър" (телефон за записване 0877 58 90 40), обяснява кои са приликите и разликите, дава съвети на пациентите с алергии.


Сезонът, когато треви, дървета и храсти цъфтят, вече настъпи, затова възниква въпросът, как да различим новопоявили се симптоми на алергия от леко протичаща инфекция с COVID-19?


Има общи симптоми и за двете състояния като:


  • суха кашлица;

  • затруднено дишане;

  • главоболие;

  • умора;

  • течащ нос.

Кои са разликите?

При алергичната хрема има винаги сълзотечение, кихане и сърбеж в носа, гърлото, очите и ушите, които липсват при инфекция с COVID-19. Симптомите, които не са характерни за алергия и насочват към инфекция са болката в гърлото, мускулни болки, температура, диария и хрема без кихане. Симптомите на алергия са продължителни, докато симптомите при COVID-19 прогресират за кратък период от време.


Какво да правите, ако вече имате диагноза алергия


Ако вече имате поставена диагноза алергичен ринит/риноконюнктивит и симптоми при започване на цъфтежа на дърветата и тревите, или през цялата година, и чувствате общо неразположение, е наложително да си премерите температурата.

Не спирайте лечението за алергията, което Ви е назначено от лекар с антихистамини (хапчета за алергия) или спрей за нос. Прекъсване на лечението ще доведе до влошаване на алергията и ще засили отделянето на вирус, ако сте от хората, които не се разболяват, но отделят вируса в голямо количество.

Честото измиване и къпане на домашните любимци ще намали количеството в изолираната домашна среда на полепналите по тях алергени. Намалете влажността в домовете, затворете прозорците и пускайте редовно климатика. По този начин ще намалите тежестта на алергията и ще разграничите лесно симптомите на вирусната инфекция.

998 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page