google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM Алергия след ужилване от инсекти
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Алергия след ужилване от инсекти


Оси и пчели са насекоми, които могат да причинят сериозни, понякога животозастрашаващи алергичните реакции след ужилване за нашия климатичен пояс. Това е най-честата причина за посещение в бърза помощ, свързана с алергия, заедно с медикаментозната алергия. Анафилактичният шок понякога завършва с фатален край. Какво да правим, когато ни ужили оса или пчела, казва алергологът д-р Мариана Мандажиева, управител на МЦ "Искър" (записване на час на тел. 0877 58 90 40).

Ужилването от оса и пчела често причинява зачервено подуване на кожата, което е болезнено и сърби. Реакцията обикновено отзвучава за няколко часа или дни. Нормално е да не се разбере вида на жилещото насекомо. Невинаги се идентифицира вида на насекомото. Осите при ужилване причиняват внезапна остра болка. Зачервяването, болката и сърбежът на мястото на ужилването могат да продължат до няколко дни.


Подобно нещо се наблюдава след ужилване от пчела с тази разлика, че пчелата остава на мястото на ужилването. Понякога след ужилване се наблюдава локална реакция, която може да обхване голям участък от кожата. Тази обширна алергична реакция не е животозастрашаваща, макар че продължава до седмица.


Какво да направим след ужилване от оса и пчела, за да облекчим болката:

  • Отстранете насекомото от кожата посредством тънък остър предмет, например банкова карта. Не пипайте с ръка.

  • Извадете жилото без да търкате и да втривате в кожата.

  • Измийте мястото със сапун и вода.

  • Не нанасяйте оцет, чесън и други домашни средства, т.к. може да внесете инфекция.

  • Поставете студен компрес или лед на мястото на ужилването за няколко минути

  • Поставете крайника – крак или ръка на високо, за да намалите лимфния застой и последващия оток.

  • Посете личния лекар или алерголог за предписване на локално лечение или антихистамин.

Анафилактичен шок - какво да правим?


Ужилването от оса и пчела може да причини сериозна системна алергична реакция като анафилактичен шок в рамките на минути до час след ужилването. Симптомите са уртикариален обрив по цялото тяло, оток на лицето и езика, затруднено дишане поради оток на ларинкса или спазъм на белия дроб, спадане на кръвното налягане, учестен пулс и дезориентация.


В тези случаи се изисква незабавно връзка с бърза помощ и приложение на животоспасяващи лекарства като адреналин. Хората, които са преживели такъв инцидент е задължително да бъдат консултирани от алерголог. След доказване на алергия към инсекти посредством кожен и кръвен тест, а в някои случаи и молекулярна алергологична диагностика, на пациента се предписва адреналин самоинжектор. Обучението за приложение на адреналин в случаите на започваща анафилаксия са час от лечението на алергията след ужилване от оси и пчели.


Паралелно с това, при липса на противопоказания се започва алерген специфична имунотерапия (десенсибилизация) с алерген от пчелна отрова или оса. Лечението се провежда само от алерголог. Под наблюдението на лекуващия алерголог в някои случаи десенсибилизацията като протектираща терапия може да продължи дълги години.


4263 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page