google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM Бронхиална астма - симптоми и лечение
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Бронхиална астма - симптоми и лечение

Бронхиалната астма е хронично заболяване, което не се отразява на качеството на живот на пациентите, ако те спазват лечението и посещават котролните прегледи. Д-р Мариана Мандажиева, алерголог, и д-р Паола Абаджиева, детски алерголог, са специалистите в МЦ "Искър", които могат да диагностицират и лекуват това заболяване.

Основните симптоми на астмата са:

  • пристъпна кашлица;

  • свирене на гърдите;

  • задух и стягане на гърдите.

Изследвания за астма


Макар че при някои типове бронхиалната астма, появила се в зряла възраст, може да не се открие алергия, е задължително изследването за алергия посредством кожни или кръвни тестове. Доказването на алергия към полени, акари, плесени или домашни любимци е част от лечението на бронхиалната астма с оглед намаляване на контакта с провокиращия алерген и избор на най-ефективното лечение.


Когато се докаже алергия към полени, акари, плесени и домашни любимци, към основното лечение с инхалаторни кортикостероиди, се налага да се добавят мерки за намаляване на контакта с алергена. Лекарствата, които най-често се изписват при астма, са инхалаторните кортикостероиди. Прилагат се и препарати от други групи като антилевкотриенов антагонист, десенсибилизация (алерген специфична имунотерапия), биологичен продукт (Омализумаб) и др.


Астмата не бива да се подценява, когато протича леко. При прекъсване на лечението в съчетания с други фактори като вдишване на голямо количество алерген, силни аромати, прах, мъгла, гръмотевични бури, замърсяване на въздуха, професионални алергени, силен стрес и лекарства от групата на аспирина, леката астма може да доведе до дихателна недостатъчност и фатални последици.



3256 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page