google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM Защо една алергия може да причини различни симптоми?
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Защо една алергия може да причини различни симптоми?

Д-р Мариана Мандажиева, алерголог и управител на МЦ "Искър", често получава въпроси, свързани с причините за алергия. Защо на мен? Защо веднъж се проявява така, а друг път - с различни симптоми? Трудно е да се даде еднозначен отговор, ето някои основни неща, които трябва да знаете за алергиите.

​Алергията - този термин чадър, все още крие доста загадки. Проявява се внезапно, а точната първопричина за това остава неясна. Не се знае, защо се случва за първи път както при деца на 1 г., така и при хора на 20 или на 70 години. Алергичните заболявания в много случаи дават симптоми след многократна среща с потенциалния алерген - храна, лекарство, боя за коса, парфюм, акари в домашния прах, поленови зърна или симпатичния домашен любимец. 


Интересното при алергията е, че един и същи алерген, например фъстъците, може веднъж да причини само кожен обрив – уртикария или екзема, друг път спазъм на белия дроб или дори опасно за живота състояние като анафилактичния шок.

Също така един алерген може да причини както внезапни симптоми (алергични реакции от бърз тип), така и забавени имунни реакции часове до седмици след срещата с него. Разгадаването на този сложен процес за възникване на алергичното заболяване, разкриването на факторите, които допринасят за превръщането на едно обикновено лекарство като аспирина в опасен алерген, е нелека задача. 


Въпроси, които често вълнуват пациентите, са:

  • Как така незаменими хранителни вещества като яйцата, млякото и пшеницата във врагове за организма? 

  • Каква е ролята на кожата при алергията към мляко при малките деца?

В кои случаи алергията към пшеница може да причини шок при големите пациенти?


Отговорите могат да бъдат намерени само в една обстойна консултация - разговор с пациента, подкрепена от методите на съвременната алергологична диагностика. Всеки пациент заслужава задълбочен и индивидуален подход за уточняване на диагнозата и избор на най-подходящото лечение, изтъква д-р Мандажиева. Тя подхожда към всеки с методите на прецизираната медицина.


Сложният характер на алергичните заболявания, проявата на симптоми в различни органи – кожа, нос, уста и гърло, стомах, черен дроб, черва и сърце, често налага комплексна оценка на пациента от интердисциплинарен екип. Точно това е била идеята на д-р Мандажиева, която обединява различни специалисти в Медицински център „ИСКЪР“ на улица “Искър” в центъра на София. В екипа влизат УНГ лекар, детски алерголог, кардиолог, гастроентеролог, психолог и специалист по психология на храненето. Съвместната им работа пести време на пациентите и свежда до минимум неточните диагнози. Понякога при по-сложните случаи на мига се провеждат консултации и консилиуми.

90 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page