google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM Как да пазим от вируси децата през лятото
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Как да пазим от вируси децата през лятото

Коронавирус, но и много други болестотворни причинители дебнат най-малките през топлите месеци. Още повече, че мерките за социална дистанция при тях невинаги са приложими. Как все пак да опазим децата от инфекции през лятото? По тази тема говори известният детски УНГ специалист д-р Любен Попов. Телефон за записване на час 0889311550.

Д-р Попов, децата постепенно се връщат в детските градини. Какво могат да направят родителите, за да ги предпазят от коронавирус, а и от други инфекции?


При малките деца е по-сложно, защото те не могат да носят маски вътре в групите, нито да спазват отстояние от другите. Родителите не могат да направят кой знае какво за предпазване в детските колективи. Най-важното е да учат децата на добра лична хигиена - да си мият често ръцете след тоалетна и преди ядене.

Извън градината или яслата да вземат обичайните мерки за закаляване и добър имунитет - детето да играе повече на чист въздух, да се движи и спи достатъчно, да се храни балансирано.


Възможно е да се правят промивки на нослето с физиологичен разтвор, когато се прибере от игра навън, но не е задължително. По-важно е да се избягва контакт с видимо болни деца на площадките. Все пак родителите не бива да изпадат в крайности. Малките деца пипат пясъка, играчките, цапат се. Не може през пет минути да им бършат ръцете с дезинфектант.


Може ли да се каже, че опасността от новия коронавирус отминава? Върви ли той към изчезване?

Засега тенденцията е оптимистична, но не бива прекалено да се самоуспокояваме. Ако спрем да спазваме хигиенните и други мерки, случаите може пак да се увеличат.


През лятото повечето хора отиват на почивка. Как да пазим децата от инфекция при пътуване?


Препоръките са свързани с общите правила за хигиена. За съжаление, тя не зависи напълно от нас, отговорността е споделена между хората, които предлагат хотелско настаняване,поддържат съоръженията, и гостуващите. Съветвам да се обръща повече внимание може да се обръща на повърхностите - дръжки на врати, плотове, маси. Ако се страхуват, хората може да си носят спрейове и да пръскат тези места.

Кои са пролетно-летните вируси, инфекции, които са актуални сега?


Повечето вируси попадат преди всичко през носоглътката, но има и някои контактни причинители, например инфекции, пренасяни от кърлежи като марсилска треска и лаймска болест. След всяка игра, особено сред природа, в парка, родителите да преглеждат внимателно децата за кърлежи или следи от ухапвания. Когато играят в тревата, нека са добре обути и с дълги панталони по възможност.

Иначе има няколко огнища на варицела, скарлатината винаги е актуална този сезон. В тези пролетно-летни месеци се среща често респираторно-сцинтиалния вирус (RSV), който засяга предимно малките до 2 г. Постепенно ще започнат и стомашните вируси. Профилактиката на всички тях е свързана на първо място с личната хигиена - предават се по орално-фекален път.


Вижте още от д-р Попов:




Има ли риск в морската вода да попаднат вируси и така да се заразим?


Зависи от конкретното място. Със сигурност е добре да спазваме известна дистанция и на плажовете, и във водата. Има чисти плажове и други, които не са толкова поддържани. Морската вода по принцип е безопасна, но зависи какво се излива в нея наблизо. При басейните - ако се спазват предписанията и се пречистват, няма проблем. По-голям проблем са минералните басейни, те не могат да се обезопасяват и дезинфекцират по традиционните начини.


Повечето вируси започват със зачервено гърло. Как майките да се ориентират, кога става сериозно?


При децата най-важният ориентир е дали детето е в състояние да приема течности, които са адекватни за възрастта и килограмите. Твърдите храни може да се намалят за няколко дни, но ако не приема течности, започва обезводняване, което крие рискове. Колкото по-малко е детето, толкова по-опасна е дехидратацията.


Важно е общото състояние - дали малкото поддържа висока температура, която трудно се сваля, дали има халюцинации от треската. Ако е така, трябва бързо да се посети спешното.


Кои лекарства без рецепта може да се приемат при по-леки неразположения?


Обезболяването е най-важно. С най-слаб ефект е парацетамолът, със среден ефект е ибупрофенът. Аналгинът е най-силен, но той не би трябвало да се продава без рецепта. Има природни средства - чай от салвия с мед, лимон, чай от мащерка или лайка на приятна стайна температура. Има препарати и за гаргара, но не са подходящи при малки деца.


Обезболяващите са лесно достъпни. На пазара има около 30 производителя на различни спрейове за гърло, те са без рецепта, изборът е субективен - според вида и вкуса. Обикновено не се налага да се ползват много дълго. Ако е за 3-4 дни до седмица, не е проблем.


Кога да заведем детето на лекар при възпалено гърло и какво може да е лечението?


При болки в гърлото не е нужно да се ходи веднага. Ако симптомите се засилват, температурата се овладява все по-трудно и детето не приема достатъчно течности, е добре да се иде на лекар. Нека майката наблюдава детето за 24 часа, това ще я ориентира. Често ме питат, кога се дава антибиотик.


Антибиотикът е противобактериално средство, а повечето случаи на зачервено гърло са причинени от вируси. В началото той е контрапродуктивен. Дава се за бактериални инфекции и за справяне с усложненията. Има един антибиотик, който действа на вирусите, но никъде в света няма практика той да се дава като противовирусно средство.

435 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page