google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Задна хрема при деца - какво да правим?

Актуализирано: 17.08.2021 г.

Задната хрема при децата е особено неприятна, защото секретът се стича направо към гърлото и причинява кашлица. При някои от малките пациенти това може да е доста мъчително, защото те не умеят да се освободят от секретите. В повечето случаи причината е възпалена трета сливица. Ето какво обяснява по този проблем детският УНГ специалист д-р Любен Попов (записване на час на тел. 0889 311 550).

Най-често задната хрема се получава след инфекция с вируси - риновируси, аденовируси, РНК и др. По-рядко е на бактериална основа - най-често е причинена от стрептококус пневмоние, хемофилус инфлуенце, мораксела и др. Друга причина може да са алергии, състояния, асоциирани с алергии - невъзпалителни, неалергични задни ринити, чиято диагностика е доста трудна. Причина може да бъде и попадане на чужди тела в носоглътката (по-рядко).


Защо секретът се стича в гърлото?


В повечето случаи секретът се образува в третата сливица, която е разположена в носоглътката. Така поради разположението й в носоглътката секретът се стича надолу, а не напред. Такава хрема по принцип върви заедно с кашлица. Кашлицата е защитен рефлекс, тя предпазва секретите да не се стичат към белия дроб, за да не се получи белодробно възпаление. В тези случаи не е нужно да се лекува кашлицата. Насочваме усилията за овладяване на хремата - когато тя изчезне, минава и кашлицата.


Как да се облекчи състоянието?

При по-големите деца и възрастните се препоръчват промивки с т.нар. морски води или 0,9% разтвор на натриев хлорид, в аптеките има много видове. Прави се 6-7 пъти дневно, обилно и после ноздрите се издухват една по една, не двете едновременно.

Много е важно да не се позволява на секретите да се събират, понеже това може да доведе до фарингити, ларингити, синузити и т.н. При малките деца, които не могат сами да си духат носа, се промива и аспирира с т.нар. приставки за прахосмукачки (купуват се от аптеката). При тях може да се прави и инхалация с физиологичен разтвор - тук идеята е секретът да се разводни и така да се изчисти по-лесно. Препоръчвам да се ползва инхалатор, а не съд с гореща течност, за да се избегне рискът от изгаряне.


Нужни ли са спрейове за гърло при задна хрема?


За ранната детска възраст може да се ползват билкови спрейове. На пазара се появиха и такива на основата на сребърна вода. Не е нужно да е нещо специално за задна хрема, освен ако и гърлото не е възпалено. Ако то е само раздразнено от секретите, няма нужда от спрей за гърло.


Коя хрема е по-рискова за синузит - задната или предната?


И двете хреми са рискови за преминаване към синузит в еднаква степен. Част от отворите на синусите са разположени в задната част на носа. Другата група синуси пък е в средната част на носа - т.е. те се разделят на предна и задна група. Както вече споменах, при децата най-честата причина за задна хрема е секрет от третата сливица, а при възрастните - обикновено проблемът е в синусите, алергиите, неопластични процеси (туморни).

93 571 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page