google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM Най-важното за лечение на отит при дете
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Най-важното за лечение на отит при дете

Остър отит или възпаление на средното ухо се получава като усложнение на инфекции в носоглътката. Отитът е болезнен, неприятен и освен това се изисква търпение за пълното излекуване, тъй като нерядко продължава около три седмици. По-често са засегнати децата поради анатомични особености. Възрастните обаче също не са пощадени. Ето какви насоки за лечение и поведение при отит дава детският УНГ специалист д-р Любен Попов (Телефон за записване 0889 311 550).

При отита има няколко отделни форми:

  • Остър серозен отит – при него в кухината на средното ухо се събира невъзпалителна течност;

  • Катархус туботимпаникус – начална форма на остър катарален отит;

  • Мукозис отитис – това е особена форма, която се причинява от Pneumococcus mucosus, която води до тежки поражения в средното ухо и разрушаване на костта;

  • Остър грипозен булозен отит – тук става дума за особена форма на вирусни отити, при които върху тъпанчевата мембрана се образуват мехурчета, изпълнение с кръвенисто съдържание.

Заболяването са разграничава и според тежестта - тогава се дели на негноен – катарален, и гноен – супуративен. В зависимост от причинителите може да бъде вирусен, бактериален, травматичен.


Възпалението в ухото минава през три фази


Пътищата за проникване на инфекцията към ухото са три – през евстахиевата тръба, по съседство от съседни органи – например мозък, по кръвоносните съдове и директно при травми. Първата фаза на острото възпаление трае от 1 до 3 дни и е негнойна. Болните се оплакват от остра болка, която е особено силна през нощта. Може да има и повишение на температурата, но невинаги.


Втората фаза трае от 3 до 8 дни и е гнойна. Свързва се с увеличаване на обема на тъпанчевата кухина от наличния гноен ексудат. В следващите 4-5 дни температурата остава висока до 40 градуса, болките се засилват или слабо се повлияват от обезболяващи лекарства и общото състояние на детето се влошава. Може да настъпи спонтанна перфорация на тъпанчето. Третата фаза може да трае от 2 до 4 седмици и това е фазата на възстановяване.


При наличието на остра болка е необходимо още преди да се постави точна диагноза да се намали интензитета й с помощта на болкоуспокояващи.


Отитът често се лекува с антибиотик

Препоръките за лечение се отнасят за деца от два месеца до 12 години, без признаци за системно заболяване. По отношение на антимикрибното лечение съществуват два подхода - с изчакване до 48-72 часа или с незабавно започване на антимикробно лечение.


Подходът с изчакване има за цел да намали неоправдано високото изписване на антибиотици, както и нарастващата резистентност на микроорганизмите. Основание за това дава фактът, че при около 61% от случаите в детска възраст симптомите намаляват в рамките на 24 часа, а при 75% отзвучават напълно в рамките на 7 дни без антибиотично лечение. Решението, кой от двата метода да се приложи, се взема въз основа на възрастта на детето, сигурността на диагнозата и тежестта на протичане. Съдействието на родителите на детето също е един от основните фактори за избор на метод на лечение. При взето решение за започване на лечение с антибиотик се назначава терапия, като се преценява кой е най-вероятният причинител.

Микробиологичното изследване на течност от средното ухо, взета чрез парацентеза, е прието за златен стандарт при определяне на причинители на остро възпаление в средното ухо.


Кои са най-честите причинители на остър среден отит


Около 20% от случаите на остър среден отит се причиняват от вируси. На първо място най-често се изолира Респираторен Синцитиален вирус (RSI), следван от параинфлуенца, риновирус, инфлуенца, ентеро- и аденовируси. В около 65% от случаите инфекцията е смесена. Като в около 80% от бактериалните инфекции се изолират стрептококус пневмоние и хемофилус инфлуенце. Хемофилус инфлуенце е основният причинител на трудно поддаващите се на лечение остри отити. Най-висока степен на самоизлекуване без прилагане на антибиотична лечение е установена при Мораксела катаралис – при около 75% от пациентите.


Тревожен е проблемът с увеличение на антибиотичната резистентност на различните бактерии. В България данните показват, че резистентните на амоксицилин и /или ампицилин хемофилус инфлуенце и мораксела катаралис са съответно 28% и 66% при амбулаторни пациенти, а при хоспитализирани скачат дори на 44% и 80%.

При започване на антибиотична терапия препоръките са за високи дози на широкоспектърни антибиотици от групата на пеницилините и цефалоспорините, които да се прилагат 10 дни. Конкретното лечение се взима от лекуващият лекар след комплексна преценка на:

  • тежестта на протичане на заболяването;

  • най-вероятния причинител;

  • наличие на рискови фактори;

  • честота на боледуване на пациента;

  • придружаващи заболявания;

  • антимикробно лечение за последния един месец;

  • рецидивиращи отити;

  • двустранен отит;

  • възраст на пациента.

23 026 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page