google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM Лечение на сенна хрема с медикаменти и имунотерапия
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Лечение на сенна хрема с медикаменти и имунотерапия

Актуализирано: 12.08.2019 г.


Лечението на сенната хрема трябва да започне веднага. Изборът на медикаменти е съобразен със симптоматиката. Ето някои общи правила:

  • Ако носът тече, има сърбеж в очите, пристъпно кихане, дразнене в очите или ушите, средство на първи избор е антихистамин – спрей за нос или таблетки. 

  • При затруднено носово дишане (независимо дали е начален симптом или усложнение на сенната хрема) следващата стъпка е прибавяне на назален кортикостероид. 

  • Ако не е проведено навременно лечение и сенната хрема е усложненна с астма, към неприятните усещания в носа и очите се добавят и задух, кашлица, стягане в гърдите и нарушение на съня. В този случай трябва да прибавим и инхалатор за бързо разширяване на бронхите и такъв за продължително лечение на алергичното възпаление на белия дроб.


Имунотерапия е единственото, което лекува сенната хрема


Алерген специфичната имунотерапия е единствената, която може да излекува алергия. Другите медикаменти се целят само в потискане на възпалението и облекчаване на симптомите. Тя се започва предварително преди сезона на поленовия цъфтеж и продължава по време на поленовия сезон. Изборът е строго индивидуален въз основа на приложени достоверни диагностични методи. Лечението е насочено към конкретния алерген, който причинява симптомите на сенна хрема.

Какво представлява имунотерапията?


Препаратът съдържа добре пречистени и стандартизирани алергени. Пациентът започва да приема дози, които постепенно се увеличават и така организмът развива толеранс към тези дразнители. Това е единственото патогенетично лечение на алергията, т.е. намесваме се в нейния механизъм. Всички останали методи и лекарства са симптоматични. Терапията може да продължи 3 до 5 г. и се прави под наблюдение на алерголог. 


Има два основни начина на приложение - чрез подкожни инжекции (субкутанно) или чрез капки под езика (сублингвално). Честотата на инжекциите е различна, прилагат се по схема според вида на лекарството и етапа на лечението. Ефективността на имунотерапията е много висока. Повечето пациенти се повлияват много добре. 

Двата вида терапия - капки и инжекции, са еднакво ефективни. Определящи при избора са наличието на съответния алерген във форма за лечение, възрастта и предпочитанията на пациента, цената, придружаващи заболявания, например заболявания на хранопровода и кожата, автоимунни заболявания и прием на други лекарства. Някои се страхуват от инжекции, а други ги избират пред алтернативата да забравят да си сложат капките. 


Странични ефекти на лекарствата - има ли основание за страх

Страхът от прием на лекарства и закъснялото лечение на сенната хрема води до много усложнения. Съвременните антихистамини (първо средство на избор) са ново, второ поколение и нямат страничните ефекти на старите лекарства. При новите медикаменти няма сънливост, нито привикване или нарушена концентрация. Те не пречат на шофирането и на работата, не намаляват концентрацията и успеха на децата в училище. 


Усложненията на сенната хрема като бактериални инфекции на синусите и на ушите, увеличена трета сливица, бронхиална астма, сънна апнея, тревожност и депресия и др. също трябва да се лекуват едновременно с лечение на сенната хрема.

Случва се хората със сенна хрема да идват с няколко диагнози - освен алергичният ринит, вирусна инфекция, медикаментозна хрема поради злоупотреба с капки за нос, изкривена носна преградка, която може да влоши сериозно дишането през носа и дори синузит. Тогава е нужно прецизиране на диагнозите и съставяне на терапевтична стратегия. 

2912 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page