google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM Морски отит - болка в ухото при деца след къпане
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Морски отит - болка в ухото при деца след къпане

Актуализирано: 5.08.2019 г.




Много деца след посещение на плажа се сдобиват с “морски” отит. Ухото боли, заглъхва, а в по-напредналите случаи от ухото изтича гноен секрет. Става дума за възпаление на кожата на външния слухов канал - външното ухо. На практика това е кожно заболяване, но тъй като се развива в ухото, пациентите търсят помощ при УНГ специалисти.


Микробите причинители обикновено са комбинация. Инфекцията се развива при нарушена кожна бариера във външния проход. Може да е някаква малка раничка, одраскване или дори микроскопични наранявания от прекалено агресивно почистване на ушите. При къпане или плуване на мястото попада вода, която е замърсена с микроорганизми. По-често се случва след ходене на басейн или язовир, по-рядко в морето, където наблизо например се изливат отпадни води.


Пациентите са на различна възраст. Обикновено са над 1 г., защото по-малките по-рядко влизат във водата.


Симптомите - болка и подуване

Основните симптоми са:

  • болка;

  • намаление на слуха;

  • подуване на ушната мида;

  • изтичане на секрет от ухото (по-рядко).

Ако родителите са изчакали ден-два, преди да заведат детето на лекар, симптомите са по-изразени. По-често засягането е едностранно, но може да се получи и двустранно.

При прегледа се виждат оток, зачервяване на кожата в ушния канал. Диагнозата се поставя чрез анамнеза и преглед. Понякога се назначават допълнителни изследвания - например, ако от ухото изтича някакъв гноен секрет. Обикновено прегледът е достатъчен, за да се пристъпи към лечение. По-рядко се прави микробиологично изследване, защото този отит е много болезнен и не може да се чака.


Лечението - локално и общо


В началните стадии се изписват противовъзпалителни мехлеми, които се нанасят на мястото. Може да се дадат и болкоуспокояващи. Ухото трябва да се пази от вода 10-14 дни, колкото продължава и лечението. Понякога се налага и предписване на антибиотик през устата. Назначаването му се преценява внимателно, защото в определени ситуации той може дори да създаде допълнителни проблеми. Ако възпалението е от гъбички, антибиотикът само стимулира размножаването им. Гъбичките може да се видят при преглед от УНГ специалист.


Адекватната терапия предотвратява усложненията. Морските отити трябва да се лекуват коректно, защото са склонни да хронифицират. Тогава възпалението се превръща в кожна екзема за цял живот. Има реален риск при всяко ходене на море и басейн да се отключва болка в ухото и да се налага отново лечение.


Как да се пазим от морски отит


Без да е нарушена целостта на кожата в ушния канал по-рядко се получава, там е нормално да влезе вода. Все пак е добре след къпане в басейн, море или язовир да изтръскаме ушите от водата. Ако детето е по-голямо и разбира, може да скача на един крак с наклонена настрани към него глава. Помага и внимателно подсушаване на ушната мида с хладка струя въздух от сешоара.


Използването на клечки за уши да става само за видими с просто око замърсявания. Прекаленото отстраняване на ушната кал не носи ползи, защото тя има защитна роля. Освен това клечките може да предизвикат онези микроскопични наранявания, чрез които се получава морският отит.


Внимателно избирайте местата за плажуване. Съвременните системи за филтриране и почистване на басейните гарантират висока степен на защита от инфекции, но има и остарели басейни, където водата само се хлорира. Част от микроорганизмите обаче са резистентни на всякакви видове почистващи средства. Съветът към родителите е да бъдат бдителни и ако водата видимо не е чиста или има странна миризма, да не оставят децата да играят там. През лятото децата са във ваканция, ходят на село и се къпят в микроязовири, които не се пречистват. Там може да има застояла вода.

4532 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page