google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM Опасни ли са подути лимфни възли на врата при малки деца?
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Опасни ли са подути лимфни възли на врата при малки деца?

Често след прекарана инфекция майките напипват подути като бобчета лимфни възли по вратлето на децата. Обикновено детето вече е оздравяло, затова възниква въпросът дали това не е някакъв нов болестен процес. Ето какво обяснява за това състояние детският УНГ лекар д-р Любен Попов. (Телефон за записване 0889 311 550).

Подутите лимфни възли в рамките на един протичащ възпалителен процес означава, че организмът се бори с инфекцията. Лимфните възли са места, в които съзряват различни видове клетки, важни за защитната система на организма. Открие ли се подутина по тях, макар и в рамките на остро възпалително заболяване, редно е да се пусне за изследване пълна кръвна картина.


Понякога инфекцията играе ролята на пусков механизъм за хематологични заболявания. В масовия случай редица инфекции сами по себе си водят до увеличени лимфни възли. Кръвната картина внася яснота дали причината е в инфекцията, или е от друг характер.


Защо лимфните възли се подуват само при някои деца

Причините за подути лимфни възли може да са инфекции както вирусни, така и бактериални инфекции. При туберкулозата също има увеличени лимфни възли. Добре е да се знае, че това заболяване е доста разпространено у нас и отдавна не е характерно само за най-уязвимите социални групи.


Има и група заболявания, предавани от животни на човек, които също водят до увеличени лимфни възли. Такава е например болестта на котешкото одраскване. Диагнозата се поставя след биопсия - изследване на парченце тъкан от съответните лимфни възли. По този начин може да се докаже какъв е причинителят, ако това не е станало чрез никакви други тестове.


При някои деца подутината се появява в хода на вирусна инфекция, а при други липсва такава реакция. Каква е причината?


Всичко зависи от природата на самите вируси и от типа на организма. Има хора със склонност към оточност на меките тъкани. Едно и също заболяване при един човек може да протече с много подути лимфни възли, при друг с много малко, а при трети - с никакви. Тази външна проява зависи от реактивността на организма, от склонността към образуване на отоци, от типа вирус. При някои хора организмът започва много активно да се бори с вирусната инфекция, при други не се напряга особено и пак се справя.


Добре е да се споменат и други, по-редки причини за подутите лимфни възли при децата, каквито са туморните образувания. При малките се срещат например и вродени кисти на шията. Може да има и причини, свързани със заболявания на кръвта или лимфната система.


Вродените кисти на шията не са лимфни възли, но влизат в диференциалната диагноза. Те се появяват изведнъж - шията се подува без никаква причина. Или пък е вследствие на травма, например удар с топка. Кистата всъщност е била там, но травмата я е провокирала да се покаже.

38 942 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page