google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM Сърбеж: алергия или не
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Сърбеж: алергия или не

Актуализирано: 12.08.2019 г.



Продължителният сърбеж на кожата, понякога и скалпа/окосмената част на главата/ най-често придружават алергичните заболявания – алергична уртикария, атопичен дерматит и алергичен контактен дерматит.

Сърбежът е един от алармиращите признаци за алергия към импланти. Но невинаги алергия е причината за сърбеж, както е при хроничната уртикария и ангиоедем, неалергичните форма на атопичен дерматит и иритативен контактен дерматит.

Различни автоимунни и неавтоимунни заболявания на кожата протичат със сърбеж.


Хроничният сърбеж може да се дължи на причини извън кожата


Много системни, неврологични, психиатрични, кръвни и соматични заболявания могат да протичат със сърбеж без обрив по кожата. Сърбежът често е страничен ефект на много лекарства, включително хранителни добавки и витамини. Диагнозата и откриването на причината за сърбежа невинаги е лесна.

Необходимо е събиране на много информация за съпътстващи заболявания, приеманите в момента лекарства, витамини и хранителни добавки, провеждано в миналото лечение, начинът на хранене, професията и професионалната среда.


Рутинни и по-сложни лабораторни изследвания, съчетани с насочено кожноалергично тестуване или кръвни тестове за алергия, при необходимост рентгеново или образно изследване ще помогнат за откриване на причината за сърбежа.



 

Потърсете за мнение и консултация алерголозите на МЦ "Искър" - д-р Марияна Мандажиева и д-р Паола Абаджиева

596 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page