google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM Уртикария - кога причината е алергия
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Уртикария - кога причината е алергия

Актуализирано: 29.09.2020 г.

Всеки човек е имал поне един епизод на остра уртикария в живота си – преходни червени петна, със или без оток на меките тъкани, придружени от силен сърбеж. Невинаги се открива причината за острата уртикария.

Тя може да бъде алергия най-често към храна или лекарство, както и израз на контактна алергия след след повтарящ се допир с растения, месо, химични вещества и козметика. В някои случаи причина за острата уртикария е инфекция. Уртикариалният обрив може да бъде и част от клиничната картина на анафилактичен шок след ужилване от насекомо, консумация на алергенна храна - морски дарове, фъстъци, ядки, рядко плодове и зеленчуци при хора страдащи от сенна хрема, а при малките деца – яйце и мляко. Д-р Мариана Мандажиева, алерголог, и д-р Паола Абаджиева, детски алерголог, са специалистите в МЦ "Искър", които консултират пациенти с подобни проблеми. Записването е на тел. 0877 58 90 40 - с направление по НЗОК или на свободен прием.


Хронична уртикария


Когато обривът продължава повече от 6 седмици, уртикарията се приема за хронична. Хроничната уртикария е мистериозно заболяване, което се появява и изчезва понякога без да се открие причина. Това е особено разочароващо за пациентите, защото винаги неизвестността крие тревога. При някои хора обривът се придружава от отоци или състоянието протича само с отоци. Рядко се открива алергия. Хроничната уртикария се дели на спонтанна и индуцирана – провокирана от натиск, топлина, студ и физическо натоварване.


Основното средство за лечение на уртикарията са антихистамините, а в тежките случаи, които не се поддават на лечение с високи дози антихистамини, на помощ идва биологичен продукт (Омализумаб) като подкожни инжекции.


1822 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page