google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM Херпангина – как протича и какво е лечението
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Херпангина – как протича и какво е лечението

Херпангината е вирусно заболяване с много голяма прилепчивост и е едно от първите заболявания, с които се сблъсква малкият човек. Причинителят са коксаки вируси. Обикновено първите 5 дни са най-мъчителни. Водещият симптом е болката гърлото и рядко се налага да се пият антибиотици. Херпангината не е заболяване, при което често се получават усложнения. Вирусът отминава обикновено за период от 3 до 7 дни. Ето какво обяснява за това заболяване детският УНГ лекар д-р Любен Попов. (Телефон за записване 0889 311 550).


Какво е лечението?


Основното усилие трябва да е в посока на обезболяването и адекватния прием на течности. Най-големият риск е при малките деца - те се обезводняват бързо и тогава бързо може да се наложи постъпване в болница. Рискът от шок поради дехидратация не е за подценяване, особено при бебетата и децата до 1-2 г. Давайте главно мляко, йогурт, бульони, супи или каши. Избягвайте плодови сокове – киселинността им може да подразни разраненото гърло.


Адекватният прием на вода и обезболяването са най-важни за лечението. Неприятните усещания в гърлото може да затруднят детето дори да пие течности. Майките не бива да се притесняват, че то временно не иска да яде. Това не е водещо в този случай. Нека приема по-мека, течна храна, колкото иска. Разбираемо няма да яде много, защото го боли гърлото.


При по-силни болки може да се дадат медикаменти на основата на парацетамол или ибупрофен за съответната възраст. Може да се ползват и подходящи антисептични препарати за гърло.


Само веднъж ли може да боледува?


След първото преболедуване малкото придобива имунитет, но той не е доживотен. Както на някои хора им избива херпес на устната при срив на имунитета, така и при херпангината може да се стигне до рецидив. Не е изключено да се случи детето да боледува и друг път в живота.


При по-малките често се наблюдават поредица от боледувания, свързани с падане на имунитета. Именно тогава може да се получи херпангина.

Промените, които се виждат по устната кухина, на практика излизат по целия стомашно-чревен тракт чак до ануса. Тези обриви, ситни пъпчици излизат стъпаловидно. Ако на едно място лигавицата се успокоява, на друго място се активира.


Каква е картината, как изглежда обривът в устната кухина?



Обикновено се наблюдава ситен обрив по лигавицата - точковидни, червени и болезнени образувания. Може да са повече или по-малко. Най-често не се стига до нагнояване, те се успокояват и разсейват. Веднъж започнал, вътрешният процес няма как да се спре и тези пъпчици мигрират навътре по лигавицата в червата, както вече стана дума.


На каква възраст най-често децата боледуват от херпангина?


Обикновено първото разболяване е, когато децата тръгнат на ясла. Тоест на възраст между 12 и 24 месеца. При бебетата зависи как са минали бременността, раждането, дали се кърми детето, как се храни майката-кърмачка. Това са неща, които оказват влияние върху детския имунитет и съответно - върху възможността малкият човек да заболее от херпангина. Всички тези фактори имат значение.

41 616 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page