google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM Какво трябва да знае бъдещата майка за алергиите през бременността
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Какво трябва да знае бъдещата майка за алергиите през бременността

Актуализирано: 22.01.2021 г.

Доколко бременността увеличава риска от алергия, как влияят хормоните, разказва д-р Мариана Мандажиева, алерголог и управител на Медицински център "Искър". Може да запишете час за преглед на тел. 0877 58 90 40.

Д-р Мандажиева, бременността сама по себе си предразполагащ фактор за отключване на алергия ли е?


Maкар самата бременност да не е рисков фактор и критичен прозорец за развитие на алергични заболявания, много бъдещи майки не са пощадени както от влошаване на предшестващи алергични заболявания, така и от появата на такива/нови/за първи път през този труден за жената период. Най-често срещаните алергени, които въздействат и по време на деветте месеца, са акарите в домашния прах, плесените, животинските епидермални алергени, отровата от инсекти и някои храни.


Липсват данни за повишена сенсибилизация и повишен процент на алергичните заболявания по време на бременността. Сред хормоните, които плацентата произвежда, стероидните хормони (естрогени и прогестерон) заемат най-важното място в поддържане на бременността. Тези хормони също могат да повлияят на появата на уртикария и ангиоедем през този период, посредством потенциала им да въздействат на клетките и медиаторите/веществата участващи в алергичните реакции.


Както знаем, през деветте месеца в организма на бъдещата майка се случват много промени, една от които е настройката на имунната система за износване на здраво и доносено бебе. Как това се отразява върху евентуална алергия?


Нарушената имунна регулация при алергичните заболявания може да повлияе имунна система на бремменната жена по различен начин. Някои любопитни данни показват, че майчината алергия се отразява благоприятно на репродукцията и на поддържане на бременността. Наличието на алергия при майката се свързва с по-кратък период на забременяване, по-високи тегло и ръст на новороденото, по-дълга гестационна възраст на плода и по-нисък риск от преждевременно раждане. Любопитен е факта, че жените с алергичен ринит и атопичен дерматит забременяват по-често и раждат повече деца.


Бременността засяга по различен начин протичането на астмата и различните алергични заболявания. Една трета от жените установяват, че техните симптоми се подобряват или изчезват напълно, при друга една трета се наблюдава влошаване, а при трета няма промяна в хода на астмата и алергичните заболявания.

Какво трябва да е поведението на специалиста алерголог при алергия по време на бременност?


Около 18% до 30% от жените в детеродна възраст страдат от алергични заболявания, специално алергичен ринит и астма. Други алергични заболявания, които могат да усложнят протичането на бременността, са алергичен конюнктивит, уртикария, анафилаксия, хранителна алергия и медикаментозна алергия. Астмата и алергичните заболявания могат да се отразят на протичането и на изхода от бременността, като в същото време очакването на дете засяга хода и тежестта на астмата и другите алергични заболявания.


Алерголозите са специалистите, които са способни оптимално да овладеят тези заболявания по време на бременността, което е жизненоважно за доброто състояние на майката и бебето. Необходимо е алергологът да познава и ръководи алергичните заболявания и астмата от самото начало на деветте месеца, тъй като те имат своите особености в различните й етапи. Разликата в симптоматиката и тежестта на протичане определя и употребата на лекарства от различни групи, някои от които имат нежелани ефекти върху плода. Идеалната ситуация е без фармакологична терапия, особено през първия триместър.


Увеличава ли се тежестта на алергичните симптоми в този период и за какво трябва да внимава бъдещата майка?


При една част от бременните се увеличават симптомите на алергичните заболявания. Това нерядко се дължи на спиране на терапията на атопичния дерматит, хроничната уртикария, алергичния ринит и астмата, поради страх от нежелани ефекти на медикаментите върху плода. От различните медикаменти за лечение на алергични едни са разрешени за употреба по време на бременност, други не, като винаги трябва да се има предвид съотношението риск/полза за бременната жена и за плода. За да се намали необходимостта от медикаменти за овладяване на обострянията, е необходим добър контрол на алергичните заболявания. Той е в ръцете и на бременната жена с алергично заболяване, и се изразява в редовни посещения при алерголог от самото начало на бременността.


При пациентките с тежко протичаща астма вероятността за влошаване на астмата по време на бременността е по-голяма. Промяната в майчиния имунитет предразполага към инфекции, обостряне на астмата и честа употреба на антибиотици, крайно нежелани в този период.


Тежката и неконтролирана астма крие риск от смърт на плода, ниско тегло на новороденото, конгенитални малформации и усложнения по време на раждане. Дишането през устата в резултат на запушване на носа при алергичен и гестационен ринит има отрицателни ефекти върху плода (като изоставане на растежа му) и може да бъде причина за хипертония на майката. Пациентките с неконтролирана астма и тежко протичащ атопичен дерматит трябва да бъдат мониторирани за потенциалните нежелани ефекти.



Кои са рисковите алергени?


Майките с диагностицирана алергия е желателно да избягват контакт с излагането на специфични алергени (включително хранителни), както и вдишването на вещества, които причиняват астматични пристъпи. Такива са животински косми и пърхот, домашен прах, силни аромати, цигарен дим и замърсители на въздуха.

117 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page