google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Кога и как стресът може да провокира алергия

Mного пациенти с алергични заболявания забелязват, че състоянието им се влошава когато са изнервени, развълнувани или стресирани. Отдавна е известна неразривната връзка между бронхиалната астма и психиката, а сентенцията от древни времена „кожата е огледало, което отразява състоянието на ума“ е валидна за всички алергични кожни заболявания. Това посочва д-р Мариана Мандажиева, алерголог и управител на МЦ "Искър", която вижда доказателства за това в клиничната си практика. Ето какво казва още специалистът (може да запишете час при д-р Мандажиева на 0877 58 90 40).


Съществува тясна връзка между нервната и имунната система. В ситуация на стрес се отделят хормони, които водят до имунни промени. Сега ние знаем, че всички елементи и функции на имунната система, както представените в кожата и дихателните пътища, така и в целия организъм, се засягат от стреса. Макар че, стресът и имунната система поддържат равновесието на жизнените процеси в организма и предпазването от болест, хроничният стрес води до загуба на неговата полезна функция.


Как стресът ни разболява?


Ефектът на хроничния стрес се изразява в постоянно производство на глюкокортикоиди в организма и нарушаване на баланса между двете основни части на имунната система, полезната, която ни пази от инфекции и свръхактивната, която стои в основата на алергичните заболявания като алергична хрема, бронхиална астма, атопичен дерматит, уртикария.


Връзката между алергичните заболявания и стреса е двупосочна. От една страна негативните психологични фактори повлияват развитието и прогнозата на алергичните заболявания, а от друга алергичните заболявания когато не се лекуват навреме, допринасят за влошаване на психичното здраве.


Все още не са разгадани механизмите, по които се развива едно от най-загадъчните заболявания – хроничната уртикария. Смята се, че една от главните причини е автоимунитет, макар че съществуват и други теории. Съществуват много изследвания, които показват, че стресогенни фактори могат да допринасят за отключване на заболяването. При много хора страдащи от хронична уртикария е наблюдавано вторично безсъние в резултат на стрес и сърбеж преди да се появят обривите. Най-вероятно се нарушава циркадният ритъм на производство на кортизол в организма.Хроничният стрес се отразява отрицателно не само на нас възрастните, но косвено засяга и децата ни. Проучвания доказват, че високото ниво на хроничен стрес на родителите и хората, които се грижат за децата в първите 6 месеца от живота води до функционална промяна на имунната система при деца с фамилна обремененост с атопия, т. е. деца, родителите на които страдат от алергична хрема, бронхиална астма и атопичен дерматит. Тези деца развиват рано, на около 2-3 годишна възраст, алергично възпаление и имат нарушение в невроендокринната система. При децата, от раждането до 7 годишна възраст, чийто майки са изложени на хроничен стрес, съществува повишен риск от развитие на бронхиална астма.


Какво може да се направи превантивно

Не е възможно да се определи количествено отрицателното влияние на стреса и да се прецени какво количество стрес може да понесе нашата имунна система, но можем да се опитаме по много начини да намалим вредата от него върху нашия организъм.


Слушането на музика, потапянето в интересна книга, спорт, дори при липса на много възможности, хоби, допир до любимия човек, волево отбягване на негативни мисли ще облекчат алергичните заболявания, а може би ще ги предотвратят точно при Вас.

Най-важното е да не се спира лечението на алергични заболявания, ако вече има предписано такова. При по-тежките случаи, където с движение и разсейване не може да се постигне успех, се предпочита лечение с медикаменти - антидепресанти, анксиолитици и други препарати под лекарски контрол.

1379 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page