google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

COVID-19 при деца - лечение и възстановяване на имунитета

Децата, най-вече малките, карат леко инфекцията с новия коронавирус – COVID-19. Заболяването при тях протича с хрема, зачервено гърло, понякога вдигат температура до 38 градуса. Повечето развиват слаби симптоми, подобни на тези при лека вирусна инфекция. Някои дори нямат никакви осезаеми прояви, единственото е, че детето е по-кисело за няколко дни. Това сподели д-р Любен Попов, шеф на детското отделение към Клиниката по УНГ в ИСУЛ. Той приема пациенти в МЦ „Искър“, а час за преглед може да запишете на тел. 0889 311 550.

Все пак е добре да знаем как протича COVID-19 при децата, какво е лечението и как да възстановим имунитета след боледуването. Основното лечение е ориентирано към симптомите, които в масовия случай са хрема и болки в гърлото. Много рядко се стига до усложнения и тежки прояви.


В момента голяма част от острите вирусни инфекции в момента са Covid-19. Всяка хрема, дискомфорт или признаци, че детето не се чувства добре може да е това заболяване. За диагнозата се прави изследване с PCR, макар че новите антигенни тестове са много по-бързи и по-удобни. Но трябва да се вземе решение на европейско и национално ниво, за да се признаят за равностойни, а засега такова няма. Това би улеснило много работата по диагностиката на коронавируса, защото са около два пъти по-евтини от PCR тестовете, а и резултатите излизат много по-бързо. Очакваме нещата да се легализират юридически.


Какви лабораторни изследвания може да се направят?


Няма специфична кръвна картина. Най-често тя е като при всяко едно вирусно заболяване. Понякога при по-напредналите случаи, които при децата са рядкост, може да има увеличение на левкоцитите и намаляване на лимфоцитите, но това не е абсолютен ориентир. При децата прословутата липса на обоняние и вкус е много по-рядка. Може би те просто не могат да се ориентират и да обяснят, не осъзнават промяната.Какво е лечението за леки до средно тежки случаи при децата?


Препоръката е за добър хранителен режим с качествена храна - балансирано да се поднася месо, пресни плодове и зеленчуци, млечни продукти и т.н. Леко да се увеличи приема на течности, а физическите активности да се ограничат, така че организмът да бъде във възможно най-добра форма да се справи с вируса. При деца не се дават кръворазреждащи лекарства и кортикостероиди, каквито се прилагат при повечето болни възрастни. Ако има изключение при отделни тежки случаи, това се прави само и единствено в болнични условия.


Много се говори за допълнителен прием на витамин C. По този въпрос върви дискусия в научните среди. Причината е, че витаминът помага срещу вируси, подобрява имунитета, но от друга страна подобрява и кръвосъсирването. А именно това е един от основните проблеми при възрастните с коронавирус!


Специално при децата засега препоръките касаят основно оптимизиране на хранителния режим. В допълнение се предписват медикаменти срещу симптомите - например капки за нос при хрема, противотемпературни средства, таблетки за смучене за гърлото или сироп за кашлица. Кашлицата при децата по-често е от секретите, които се стичат в гърлото, отколкото от започващи белодробни проблеми. Разбира се, нещата трябва да се проследяват и оценяват индивидуално при всеки.


Кога се изписват антибиотици?


Да припомня, че антибиотикът е антибактериално средство и не лекува Covid-инфекцията, а потенциалните бактериални усложнения. Той има своето място в терапията, но трябва да се изписва при опасения за започваща бактериално усложнение или ако такова е доказано. Започването на антибиотик от първия ден е грешка на изкуството.


Преценката трябва да е индивидуална. При възрастните има хора с вродени или хронични заболявания, които боледуват по-тежко. За тях може по-лесно да изпишем антибиотик, но всеки случай трябва да бъде гледан индивидуално. Има значение общото състояние, както и честотата на боледуване. Има деца, които боледуват много и често пият антибиотици. Това трябва да се има предвид. Техният организъм е свикнал с тях и ги търси. Не е много приятно, но трябва да се съобразяваме с това.

Масовото изписване на антибиотици сега създава риска в бъдеще да не можем да лекуваме успешно някои бактериални инфекции. От десетилетия на пазара не е пускан нов антибиотик, а към старите антибиотици резистентността нараства.


Колко дълго протича инфекцията при децата?


При повечето деца преминава сравнително бързо в рамките на няколко дни. Имах обаче една пациентка на 15 години, която направи пневмония на 15-ия ден от началото на симптомите. В началото PCR-тестът бе отрицателен, но впоследствие продължителното боледуване затвърди съмнението и бе направен повторен тест, който се оказа положителен.


Нека да уточня, че причината за фалшиво отрицателните PCR-тестове не е в самата технология, а в недостатъчно доброто вземане на секрета. Той трябва да бъде взет от възможно най-дълбокото място в носоглътката. Не упреквам никого, не става дума за небрежно отношение. Просто всички се учим в момента. Ако клинична картина е типичната за заболяването, но тестът е отрицателен, обикновено причината е неправилно взета проба. За мен беше ясно, че момичето е с това заболяване и тъй като детето продължи да се влошава, ги изпратих на повторно изследване.


Казват, че при пневмония вирусът вече е в белия дроб и не се открива в носоглътката, т.е. PCR-тестът може да е отрицателен?


Да, това е така. Тогава материалът за изследване трябва е храчка, т.е. това, което излиза от белия дроб. При някои хора в първите дни резултатите са отрицателни, но след това, като се разгърне пълната клинична картина и започне влошаване, става ясно, че заболяването е COVID-19.


Как да се укрепи имунната система на дете след COVID-19?


Всяка сериозна вирусна инфекция понижава временно имунитета. Все пак това е преходно. За децата още е рано да се дават по принцип имуностимуланти, те все още са с добра имунна система. Имунната система отслабва при боледуване, но няма как да го избегнем този преходен период, каквото и да даваме. Най-добре е детето да си остане в къщи и да се възстанови пълноценно за около 2 седмици.

Мястото на имуностимулантите е чак към януари-февруари, към края на зимата, когато имунитетът вече е поотслабнал. Много родители обаче нямат възможност да стоят толкова дълго вкъщи, няма кой да гледа детето и това е причина те да се връщат по-рано в градината или яслата.


Къде е мястото на Витамин D в профилактиката и лечението?


Зимните месеци са по-критични с оглед запасите ни от витамин D. По принцип България е страна, където има много дни със слънце. Важно е детето прекарва достатъчно време навън на чист въздух и на слънце дори през зимните месеци. Може да се дава витамин D при деца, които не могат да излизат достатъчно навън или имат проблеми с усвояването на витамина. Препоръчва се като добавка и към края на зимата. Препоръчвам родителите винаги да се консултират с лекар или фармацевт за дозата, тъй като витамините не са безопасни и при предозиране има нежелани странични ефекти.

3222 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page