google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM Лечение на алергия - кои са различните подходи
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Лечение на алергия - кои са различните подходи

Преди започване на лечение при алергично заболяване е необходимо да се уточнят две понятия: сенсибилизация и алергия. Сенсибилизацията е наличие на положителни тестове за алергия, кръвни или кожни. Това не означава задължително алергично заболяване. Тестовете може да са положителни за цял живот без да има симптоми на алергично заболяване. Това се дължи на определена генетична кодираност.


Алергията от своя страна е клинично проявената сенсибилизация, т.е. наличие на симптоми при положителни кръвни или кожни тестове, посочва д-р Мариана Мандажиева, алерголог и управител на Медицински център "Искър". Може да запишете час за преглед на тел. 0877 58 90 40.

Първа стъпка: Отстраняване на алергените


Избягване на контакта с алергена и отстраняването му от битовата и работната среда е най-важната, но често невъзможна и скъпо струваща част на лечението на алергичните заболявания. Избягването на алергените е свързано с много усилия, ангажиране на време, стрес и емоции. В редки случаи е постижимо намаляване количеството на акарите в домашния прах и плесените във влажни помещения. Не е леко в емоционално отношение да се разделите с домашния любимец.


При медикаментозната алергия с цел отстраняване на алергена се стига до спирането на най-подходящото лечение и избор на слаб по сила аналгетик, недостатъчно ефективен антибиотик, химиотерапевтик или антихипертензивно лекарство. За хората с хранителна алергия е кошмар да се ориентират в етикетите на хранителните продукти, а всяко пътуване, гостуване или посещение на заведение за обществено хранене е свързано със страх и допълнителен стрес. Помощта на специалистите от МЦ "Искър" - алерголози в екип с диетолог могат значително да улеснят всекидневието на хората с хранителна алергия.


Медикаментозно лечение - кога и какво

Невинаги е възможно прекъсване на контакта с алергена през кожата, вдишването през носа и белия дроб или поемане като храна. В такъв случай лечението на алергичните реакции най-често се осъществява посредством симптоматични медикаменти. Основно средство са антихистамините, кортикостеридните спрейове и инхалатори, кремове и мехлеми. Алергичните заболявания според тежестта си изискват стъпаловидно добавяне на лекарства и от други групи, както и тяхното спиране.


Изкуството в лечението на алергичните заболявания е:

  • комбинацията на лекарства от различни групи;

  • съобразяването на страничните ефекти на лекарствата;

  • решение, кога да се приложи стандартна доза и кога е възможно безпроблемно увеличаване на дозата.


Индивидуалният подход в лечението на пациенти с едно или друго алергично заболяване изисква време и често е свързано с просрочване на прегледа и недоволство от страна на следващия пациент. Всеки пациент е уникален, изисква специален индидуален подход в лечението, каквото и да е то. Това се отнася за малките деца, възрастните пациенти с много заболявания, бременните жени, работещите при специални условия на труд като хладилни работници, строители, художници, спортисти и др.


Какво е АСИТ (десенсибилизация)


Лечението на алергията като имунологичен феномен и болест на целия организъм е известно като десенсибилизация или алерген специфична имунотерапия, и има повече от 100-годишна история. Това лечение е известно още като лечение с алергенни ваксини. Десенсибилизацията при инхалаторната алергия – алергичен ринит, алергичен конюнктивит и атопична бронхиална астма се прилага само от алерголози. Всеки курс имунотерапия се провежда с един конкретен алерген след доказана сенсибилизация и клинично проявена алергия.


Алергенната имунотерапия се прилага най-често за лечение на алергия към полени и акари в домашния прах. По-рядко се прилага при атопичен дерматит и при алергия към плесени, котка, куче и кон, макар да е ефективна и в тези случаи. Десенсибилизацията е лечение, което спира хода на алергията, като добавяне на нови алергени и преминаване на алергичният ринит в бронхиална астма.


Бъдещото лечение на алергичните заболявания, което започна последните години, е използването на биологичните продукти. Това са медикаменти, които са разработени за овладяване на различните типове възпаление при едно и също заболяване. Вече е известно, че едно и също алергично заболяване като например бронхиалната астма, атопичния дерматит и алергичния ринит протича по различен начин, причинява се от различни алергени, има различни лабораторни нарушения и агравиращи фактори , както и различна прогноза. Така се създава понятието фенотипни групи в една диагноза.


Всеки пациент с алергично заболяване е уникален и различен от другите със същата диагноза. От тук произтича подхода на персонализираното лечение на всеки пациент. Лечението с биологични продукти като Омализумаб, Меполизумаб и Бенрализумаб, на бронхиалната астма, хроничната уртикария, атопичния дерматит и хроничния синузит с полипи е част от персонализирания индивидуален подход на тези заболявания с все още много неизвестни.


3978 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page