google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Бактерии в гърлото - какво да правим?

Когато детето ходи на детска градина или ясла, понякога се налага микробиологично изследване на гърлен секрет. Най-често, когато в групата има скарлатина. Открият ли се бактерии, родителите се питат дали е нужно лечение, ако малкото няма признаци на болест. Ето какво обяснява д-р Любен Попов, детски УНГ специалист. (Телефон за записване 0877589040)

Основно проблемите идват от бета-хемолитичния стрептокок, който причинява и скарлатината. Откриването на носителство не означава, че детето задължително е болно, или ако е преболедувало тази инфекция, не значи, че е било скарлатина. Възможно е симптомите да са били на остър тонзилит. Действително тази бактерия може да причини тежки усложнения на ставите, бъбреците или сърцето, затова внимателно проследяваме състоянието, посочва д-р Попов. В краен случай се стига до махане на сливиците при данни за хронично носителство. За съжаление има достатъчно примери на такива увредени деца.


Как се предават стрептококите


Предаването е по въздушно-капков път. Както при повечето други причинители на заболявания в ранна детска възраст, трудно може да има профилактика извън общата, която е насочена към предпазване от вирусни и бактериални заболявания. Много хора са носители на бета-хемолитични стрептококи след прекарана инфекция, но те не им създават проблеми. В тези случаи не се налагат сериозни мерки.


Дори детето да няма изразени симптоми на скарлатина или инфекция в гърлото, редно е всички в семейството да си пуснат изследвания:

  • Микробиология на секрет от гърлото;

  • Антистрептолизинов титър.

Този титър помага да се види наличието на системна циркулация на антитела срещу бета-хемолитичен стрептокок в кръвта и непосредствена опасност от усложнения. От голямо значение е общото състояние на пациента. Клиничната картина и резултатите от изследванията определят и терапевтичното поведение.


Микробиологично изследване на секрет от гърлото е добре да се прави при деца, които боледуват поне два пъти в месеца. Като нормална честота на боледуване се приема от два до 8 пъти в есенно-зимния сезон (септември - май). Дете, което боледува от хрема и гърло 2-3 пъти в годината, не е нужно да се изследва. Една от майките при д-р Попов например казва, че нейното дете е болно и не е оздравяло от един месец. Подробната анамнеза обаче показва, че става дума не за едно, а за три боледувания през този период.


Вижте още от д-р Любен Попов: Как се лекува третата сливица


Какво може да е лечението


Лечението може да е консервативно (с медикаменти) или оперативно, или комбинация и от двете. Консервативното е основно с антибиотици, добавят се и някои лекарства за овладяване на симптомите - температура, болки в гърлото, обяснява д-р Попов. Антибиотиците по принцип се изписват с максимални дози и с по-дълъг курс. Пият се минимум 10 дни, а понякога и по-дълго в зависимост от конкретния пациент и състоянието му. Ако такова лечение не даде резултат или се появят усложнения, може да се мисли за махане на сливиците.


Кога стрептококите причиняват скарлатина


Скарлатината се развива при по-тежко протичане на инфекция с бета-хемолитичен стрептокок. Предпоставката за това е отслабен имунитет и интензивен контакт с причинителя. Тук лечението и проследяването са по-продължителни, действа се индивидуално.


Тези стрептококи са доста разпространени. Въпросът е дали наличието й в кръвта е в клинично значими стойности - това се установява със съответното изследване.

За да укрепим имунитета на децата, е важно да не ги пускаме недолекувани на градина, да ги приучим към здравословен хранителен режим. Малките са привлечени от лъскавите опаковки и рекламите на храни като бисквити, чипс, готови сладкиши, но те не помагат на здравето. Родителите да обръщат внимание менюто да има достатъчно плодове, зеленчуци, чисто месо и други качествени пресни храни, съветва още УНГ специалистът. Разнообразието на храни и режимът на хранене са много важни. Ако детето яде правилните храни, но само веднъж или два пъти на ден, също не е добър вариант. То трябва да приема и достатъчно течности е важен, тъй като организмът ни е изграден от вода.

21 416 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentarios


bottom of page