google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Какъв режим се спазва след операция на сливици

Актуализирано: 19.11.2019 г.

При възпаление на сливиците има ситуации, когато отстраняването им е неизбежно. Това е хирургична манипулация, която се прилага се прилага както при деца, така и при възрастни. Когато сливиците бъдат отстранени, на тяхно място остава отворена рана и оперираните трябва да спазват определени правила по отношение на храните и напитките, които се приемат, обяснява водещият детски УНГ специалист д-р Любен Попов. Той консултира пациенти в МЦ "Искър". Записване на тел. 0889 311 550.


Още в първите часове след операцията трябва да започне приемът на течности. Те трябва да не са газирани, с приятна стайна температура. В първите няколко дни се приемат внимателно на глътки, не се пият направо.


По този начин се избягват сраствания там, където са били сливиците


Трябва да се знае, че срастванията водят до хроничен фарингит - едно доста неприятно състояние, което е нелечимо и създава проблеми цял живот.

Оперираният трябва да пие течности начесто и на малки глътки.

Това не важи за третата сливица - при нея се пие редовно и по малко, обяснява д-р Попов.


Забранени са газираните напитки, горещите питиета, прясно изцедени сокове с парченца или семки в тях. За възрастните е абсолютно забранен и всякакъв вид алкохол. Подходящи са сокове с хомогенна консистенция, хладки чайове и вода. Наблюдаващият лекар може да прецени и обясни на болния или на родителите точно и подробно, какво и колко е необходимо да се пие. Не трябва да се допуска обезводняване, защото то често води до кървене.Количеството на приеманите течности е в съотвествие с възрастта и килограмите на оперирания пациент


Оперираното дете трябва да пие поне толкова, колкото е необходимо за едно здраво дете, ако е възможно и повече. Чрез набавяне на течности в организма, се компенсира от една страна кръвозагубата, от друга – фактът, че в следоперативния период храненето не е пълноценно. Ето по-конкретни препоръки:

  • най-малките дечица трябва да изпиват минимум литър и половина;

  • два литра е за по-големите;

  • до три литра е за децата над 16-17 години и възрастните.

В посоченото количество се включват напитки, попари, бульони, супи, а не само вода.


Храната за оперирани от сливици е течно-кашава


Седем до осем часа след интервенцията може да започне да се дава течна храна. Каши, пасирани супи, бульони са подходящи за първите два дни от следоперативния период. Трябва да се избягват киселите, пикантни и люти храни, както и по-силните подправки като черен и червен пипер, бахар, чили. Да не се ядат кетчуп и горчица.

Твърдите храни са абсолютно забранени, защото могат да доведат до разкъсвание на раната. Консумацията на сладолед в дните след отстраняването на сливиците е препоръчителна, обяснява д-р Попов. Сладоледът може да е леко поразтопен, да има консистенция на крем и задължително да не съдържа ядки, замразени плодове или други парченца, които могат да попаднат в оперативната рана и да рпичинят кървене.


Хранителният режим трябва да се спазва поне седем дни


в случаите, когато раната няма усложнения. Всичко е строго индивидуално и зависи от конкретния случай и конкретния пациент. Лекарят е този, който определя оптималното време, но стандартният режим трябва да се спазва минимум седмица след оперативното отстраняване на сливиците.


Съмнение за усложнения след операция и консултация с лекар трябва да се потърси, когато:


  • оперираният има невъзможност или нежелание да преглъща;

  • започне кървене;

  • температурата се повиши над 37,5 градуса;

  • болният не може да отваря хубаво устата или усеща силна болезненост;

  • появят се сополи;

  • има промяна в говора – прегракнал глас, неясен езговор.

Това са симптоми, че трябва веднага да се потърси специалист!


Добрият контакт между лекар и пациент е залог за бързото и успешно възстановяване в следоперативния период. По-добре излишен преглед, отколкото да се забави във времето и да възникнат усложнения, подчертава УНГ специалистът.


Трябва да се има предвид, че ако пациентът е в напреднала възраст, предишни боледувания са довели до повече сраствания на сливиците. Следователно съществува по-голям риск от следоперативно кървене. Въпреки че това важи основно за по-големите и възрастни пациенти, рискът не трябва да се подценява и в ранна детска възраст. Спазването на съветите на лекуващия лекар и навременното информиране за нежелани симптоми може да предотврати неприятни усложнения и бъдещи проблеми.

1516 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page