google-site-verification=y_dIbcxwrxKk8m9ohYIGX5yzA-AMe7XRwRGqsUgnkgM
top of page
  • Снимка на автораМедицински център "Искър"

Кога и какви антибиотици да вземат децата

Актуализирано: 2.12.2021 г.

Повечето деца приемат антибиотици в даден момент. Кога се налага и кога може да се избегне, какви са правилата за изписване и прием на тези лекарства - коментира в интервюто детският УНГ специалист д-р Любен Попов. Може да запишете час за преглед при него в МЦ "Искър" с направление или свободен прием, като се обадите на тел. 0889311550.Какви са критериите за избор на антибиотик при деца? Редно ли е да се изписват по два препарата едновременно?


Бих нарекъл изписването на два антибиотика “грешка на изкуството”. Трябва да се случва много рядко, само когато са доказани различни причинители, които не може да се лекуват с един препарат. Или при животозастрашаващо състояние, тежко заболяване, но не може да е избор при обикновена инфекция.


Антибиотиците сега се раздават като бонбонки. За много пациенти с коронавирус се предписва веднага азитромицин, само заради положителната проба на теста.

Има сериозен риск от антибиотична резистентност, тъй като нова молекула за антибиотик не е разработвана от десетилетия и сега съществуващите може да поизчерпат терапевтичните си възможности. Нека да мислим, с какво ще лекуваме след пандемията! Неслучайно всички препоръки на национални и европейски органи са за предписване на антибиотик само при започващо усложнение. Кашлицата сама по себе си не е показание. Нека първо изясним защо кашля? Може да кашля, заради дразнене на дихателните пътища от сух или запрашен въздух, има хора, които кашлят дори само от стрес или леко дразнене на гърлото.Кога използването на широкоспектърни антибиотици е оправдано?


Когато изписваме антибиотик без наличието на изследване се водим от принципа, че атакуваме статистически най-често срещаните причинители за съответното заболяване. Идеята е с максимално голяма вероятност да покрием причинителя, защото често няма време да чакаме изследванията. Микробиологичното изследване се изготвя за три работни дни. Понякога се налага да започнем лечение веднага и тогава изписваме широкоспектърен антибиотик, за да обхванем повече предполагаеми причинители. Това е според конкретното състояние на пациента, само ако се налага.


Колко дълго продължава лечението с антибиотик?


Правилата са строго индивидуални и зависят от състоянието на пациента, честотата на боледуване. Имаме малки пациенти, които са свикнали с антибиотиците. Самите родителите казват, че без антибиотик няма да се справят, защото детето така е свикнало. Трудно е да се бориш с имунна система, която е свикнала с антибиотика като патерица.


Винаги принципът е курсът да е максимално дълъг, защото рецидивирането на едно и също заболяване прави лечението по-трудно, потенциалните усложнения по-тежки. Да съкратим курса с 2-4 дни не си струва риска. Антибиотичните курсове трябва да са достатъчно дълги, за да сме сигурни, че след като спре лечението, оплакванията няма да се завърнат.


Преди пиехме антибиотика с айрян. Сега какви са препоръките?


Сега вече на пазара има голямо разнообразие от пробиотици. Те имат своето място в терапевтичната схема. Дори да се изпише ненужен пробиотик, поне няма да навреди. Знаем, че понякога ги пият дори здрави хора. Науката вече знае, че голяма част от имунната ни система се намира в червата. Доброто състояние на стомашно-чревния тракт има пряка връзка с нашата имунна система. Лично аз не изписвам пробиотици на всеки, който пие антибиотик. Ако пациентът пие антибиотик веднъж на 1-2 години, няма нужда. При хора с нормален имунологичен статус, които рядко боледуват, могат и сами да възстановят нормалната си чревна флора след курс с антибиотик от 7-10 дни.


Вижте още:

3194 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page